Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. július 20.

Velünk az Isten – 2020. július 20.

„A tolvaj fizessen!” (2Móz 22,3b)

Ha azt mondom neked, hogy tolvaj vagy, megsértődsz. Te lehet, nem lopsz tyúkot sem, meg közpénzt sem. Van különbség a kettő között, de nagyjából annyi, mint 5 centivel vagy 500 méterrel a víz alatt megfulladni. Te lehet, hogy nem lopsz sokat, mint ahogy véled, sejted másokról, hogy azt teszik. Sokszor pedig nem is az zavar, hogy a másik lop, hanem leginkább az, hogy nem te vagy abban a helyzetben. A lopnék és a lopok között semmi különbség nincs. Semmi.

No, de hogy kezdődik mindez? Az Isten meglopásával! Mert nem úgy van ám, ahogyan szokták mondani, hogy minden lopás kicsiben kezdődik, úgy, hogy előbb kockacukrot csen el a tartóból, ezután zsebpénzt a mama retiküljéből, végül sikkaszt a közpénztárból. Ilyen is van. De tulajdonképpen minden lopás nagyban kezdődik, mégpedig egészen nagyban, egy nagy kezdeti lopással: Isten meglopásával. A Biblia ugyanis azt mondja, hogy minden tulajdon, talentum, sőt maga a Föld is és annak lakosai az Istenéi.

Isten meglopása történik mindig, amikor elfeledkezünk arról, hogy amink van, az nem a mienk, megbízatásként, utólagos elszámolásra van letétbe helyezve nálunk. Az Úr adta át nekünk azt, ami az Övé és számon kéri majd tőlünk, amit átadott. Mi nem tulajdonosok, hanem megbízottak, bérlők vagyunk.

A tolvaj fizet? Igen. Úgy, mint a katonatiszt. Hiába lop, folyamatosan még több kell. És még több. Hiába harácsol, hiányzik szívéből a hála és az egészséges megelégedettség. És a tolvaj folyamatosan fél a lopástól! Ámen.

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá