Velünk az Isten – 2020. július 18.

,,Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak nevét, mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, ha valaki hiába kimondja.” (2Móz 20,7)

A zsidó hitvilágban Isten nevének nagy szerepe volt, nem is lehetett hangosan kimondani, csak évente egyszer a főpapnak, amikor bement a Szentek Szentjébe. Amikor az egyetemen héberül olvastuk a Bibliát, akkor Isten neve helyett Adonáj –t kellett olvasnunk, ami azt jelenti Úr. Tanárunk kissé szúrós szemmel nézett arra a tanulóra, aki épp csak a szó közepén jött rá, hogy ,,Hoppá, ez Adonáj lesz.”

Mire tanít bennünket ez a parancsolat? Nemcsak arra, hogy a csúnya beszédben ne használjuk Isten nevét, hanem hogy szükségtelenül se ejtsük ki. Bár nekünk nem kell ilyen nagy szigorúsággal kezelni, mégis tisztelettel kell mindannyiszor használnunk.

Miért fontos mit mondunk?

 Először is Jézus azt mondta: A szív teljességéből szól a száj. Szavaink árulkodnak gondolatainkról, belső világunkról. Ezért ha gyakran vétkezem a szavaimmal, meg kell vizsgálnom, hogy mi lakik a szívemben, mit gondolok Istentről, milyen a kapcsolatom Istennel?

Másodszor, a szavaink maguk is nagy hatással vannak gondolatainkra. Próbáljuk csak meg: ha valakit, akit folyamatosan kritizáltunk elkezdjük tudatosan dicsérni kritizálás helyett, akkor érezhetjük, hogy lassan változik a hozzáállásunk az illetőhöz.

Ne feledjük, hogy aki azonban segítségül hívja az Úr nevét üdvözül. Ne pazaroljuk el ezt a nevet arra, hogy dühünket vagy frusztrációnkat levezessük vele, mert ez név szent.

Csatári Leila

Vélemény, hozzászólás?