Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. július 19.

Velünk az Isten – 2020. július 19.

„Szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért.” (2Móz 21,24)

A törvény betartása az élet védelmét szolgálhatná. Ilyen céllal születtek a törvények. Még akkor is, ha a szigorú büntetések az erőszakosság vissza szorítását célozná meg, vagy elrettentő példaként szükség lenne a „szemet szemért” drasztikus módszer bevezetésére, mégis a halált juttatja eszünkbe.

Az Ószövetségben többször olvasunk erről: Aki úgy megver valakit, hogy az belehal, halállal lakoljon. De ha nem leselkedett utána, hanem Isten ejtette a kezébe, akkor rendelek neked egy helyet, ahova menekülhet. Ha pedig valaki szándékosan tör a felebarátja ellen, hogy orvul megölje, az oltáromtól is vidd el azt a halálra. Aki megveri atyját vagy anyját, halállal lakoljon. (2Móz 21,12-15)

Tényleg ez lenne az élő Isten terve az emberrel? A bosszúállás csak gyűlöletet szít. Az élet Ura pedig meg akar menteni az önbíráskodástól. A megtorlás jogszabálya nem vezetett el az Istennel való élő kapcsolatra, ezért Fia állította helyre, azt, ami a halálra vezetett. Ő halt meg érettünk, hogy nekünk életünk, sőt teljes életünk legyen. A gyűlölet helyett, ezért ma szeretetre tanít. A Hegyi beszédben így szól az ellenség szeretetéről: Hallottátok, hogy megmondatott: Szemet szemért és fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek: Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem aki téged arcul üt jobb felől, fordítsd feléje a másik arcodat is. (Máté 5,38-39).

Csak így lehet lefegyverezni a gyűlöletet, ellenségeskedést! Mivel vagyok több, ha beállok az ellenség pofon osztó sorába. Nem ő uralkodik rajtam, ha azt szeretné, hogy felvegyem a kesztyűt, és én szívesen megteszem? Vajon ezzel nem győzött-e már fölöttem a gonosz? Ne álljatok ellene a gonosznak… Hiszem, hogy Jézus parancsa szolgálja az igazi élet védelmét. Ámen.

Kiss Szabolcs,

Apa

Szóljon hozzá