Velünk az Isten – 2018. m rcius 30.

“Hat r t l pedig kilenc r ig s t ts g lett az eg sz f ld n. Kilenc ra t jban J zus hangosan gy ki ltott fel: – ” n Istenem, n Istenem, mi rt hagyt l el engemet?”-J zus pedig ism t hangosan felki ltott, s kilehelte lelk t.” (Mt. 27, 45-46, 50)

Nagyp ntek van, –

– akkor is az volt Nagyp ntek, az volt az els , a megism telhetetlen, A “Nagyp ntek” amit l Nagyh t a H sv t el tti b nb nati h t, amit l minden m s h t k z l ez a “Nagyh t”.

J zus a kereszten “l gott” m r r k ta-

– hacsak sim n beteg az ember mondjuk b ntja a reuma, vagy f j a foga bizony a percek r knak t nnek. Ha csak becs p dik egy ideg vagy j n valami epe vagy vese kr zis az r k napokkal rnek fel. J zus meg egy t nem aludt jszaka ut n, f lig agyonverve, megk nozva, lek pd sve, keresztre volt sz gezve s nem a ment t v rta, vagy hogy hasson a f jdalomcsillap t , hanem haldoklott. Minden l legzetv tel f jdalmat okozott neki.

Legal bb h rom r ja volt m r a kereszten, s t l a testi f jdalmon, a sz jt t k gyal zt k, b ntott k a lelk t is, mocskolt k, heccelt k beler h gtek a k p be-

– v geredm nyben nem t rt nik semmi k l n s nagyon is “emberi” ez a helyzet sokaknak tal n ma is.

Ami m s, hogy nincs f ny- mert d lt l d lut n h romig s t ts g borult a vil gra, s az az Isten, az a Teremt Atya, aki “felhozza az napj t mind a gonoszokra mind a j kra”, most m g a napf nyt is visszaveszi. Csak a kereszten van n mi f ny, ott pisl kol a “vil g vil goss ga”, s miel tt az utols kat lobbann k rd n ki lt fel: ” n Istenem, n Istenem, mi rt hagyt l el engemet?”

Az rt ki lt, mert nem lesi a szav t oltalmaz n a Teremt , nem szolg lnak neki angyalok, hisz mag ra hagyta a menny az Embernek Fi t. Az rt ki lt, hogy a h h rai, s mind akik idejuttatt k (te is) felfigyeljenek.

Miel tt kileheln a lelk t akarja hogy tudd, hogy tudja meg az eg sz vil g, rted szenvedett s halt meg a kereszten hogy megfizesse rted az rat, s hogy leted legyen.

Tudd meg, s ki lts bele a s t ts gbe a mened kled az leted, a megv lt sod, s rte, az rt a Nagyp ntek rt az Atya soha nem hagy el t gedet!

men.

Jobb Domokos,

Ombod

Vélemény, hozzászólás?