Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Változás lehetőség

Változás lehetőség

Keresztyén Testvéreim!

Nincs itt, mert feltámadt, amint megmondta. Jöjjetek, nézzétek meg a helyet, ahol feküdt.” (Mt 28,6), – adják hírül az angyalok a VÁLTOZÁS tényét a csodálkozó asszonyoknak. A húsvét ugyanis a változások ünnepe: a halottból élő, a hitetlenekből hívők, ugyanakkor a félelmet fölváltja az öröm, a gyászos ballagásból örömteli futás, a Jézus testét befogadó sír pedig üressé lesz. Húsvét tehát a nincs és a van változásának és ellenpontjainak összességét sorakoztatja fel.

Több lelkipásztor és mentálhigiénés szakember publikációja szerint a jelenlegi járványhelyzet számos változást fog eredményezni a társadalmunkban. Nem tudom, hogy igazuk lesz-e vagy sem, azonban elgondolkodtató az az élethelyzet, amelyben vagyunk: hét és fél milliárd ember kulturális, történelmi, geopolitikai tapasztalata és reakciója hasonló ezekben a hetekben. Az emberiség történetében ritkán van úgy, hogy globálisan kerülünk hasonló élethelyzetbe, hiszen ha belegondolunk, azt mondhatjuk, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc is sok embernek volt a „tapasztalata”, az első vagy a második világháború pedig százmilliók „undora”. Azonban ez a járvány az egész földbolygót „behálózza”.

Lesz-e változás? Ezzel kapcsolatosan több kérdés is felmerülhet: ha igen, akkor milyen irányba? Továbbá: lesz-e az embernek bátorsága szembenézni az igazsággal és önmagával, amikor már nem a vírussal lesz elfoglalva?  A járvány tehát, úgy, amiként a feltámadás történetének summája, Jézus, egy személyes VÁLASZ(TÁS)-LEHETŐSÉG. Szerintem már most kezdjük el megfogalmazni a lehetőségeket, a célokat és az élethelyzetünkben rejlő üzenetek mentén az élet-stratégiánkat, annak tudatában, hogy a „nincs itt” angyali figyelmeztetés jó tanácsadás arra vonatkozóan, hogy hol ne keressük… a változást.

Király Lajos esperes

Szóljon hozzá