Kezdőlap / Nincs kategorizálva / Vakációs Bibliahét Sándorhomokon és Hagyományőrző hét a gyerekeknek

Vakációs Bibliahét Sándorhomokon és Hagyományőrző hét a gyerekeknek

Válaszd a jó utat

Nyolcadik alkalommal szervezték meg Sándorhomokon a Vakációs Bibliahetet augusztus 12-16 között. Karikás Orsolya harmadéves teológiai hallgató vállalta fel, hogy a HOKISZ ifjúsági csoportot felkészítse a bibliai történetekből, illetve előkészítse minden napra a témát és a helyszínt. Noé, Gedeon, Ruth és Dávid történeteivel ismerkedhettek meg a gyermekek, valamint az ide kapcsolódó énekeket és aranymondásokat tanulhatták meg. Kovács Mátyás Péter, helyi lelkipásztor elmondása szerint évről évre csökken ezen a rendezvényen a gyermeklétszám, és nem azért, mert passzív hozzáállást tanúsítanának a gyermekek, hanem azért mert egyre kevesebben vannak. Istennek kell hálát adni azért, hogy az elmúlt héten legkevesebben még így is 54, legtöbben 58 voltak, a szervező fiatalsággal pedig elérték a hetvenes létszámot is. Áldott hét volt, Istené legyen érte a dicsőség és a hála.

Énekelve táncoljunk és faragjunk – hagyományőrző hét

Sándorhomokon augusztus 12-16 között nemcsak Vakációs Bibliahét volt, hanem délutánonként hagyományőrző rendezvényekre is sor került. A református egyház gondozásában működő Pro Ammos Egyesület minden délután programot szervezett a gyermekek számára. Első alkalomkor a 44. Dsida Jenő cserkészcsapat érkezett Szatmárnémetiből Sándorhomokra. Vezetőjük, Boga Ferenc a Református Gimnázium tanára, vetítéses képes előadásban mutatta be a cserkészetüket, tevékenységüket, majd Tóth Zselyke irányításával több csoportban kipróbálhatták az ifjak az akadálypályát, megtanulhattak néhány csomó megkötését, métázhattak közösen. A szervezőknek az volt az elképzelése, hogy mivel a kilencvenes években Sándorhomokon volt cserkészcsapat, ehhez a tevékenységhez újra kedvet kapjon a fiatalság.

Következő nap Kása Melinda tanította az ifjúságot arra, hogy nemcsak modern zene létezik, és azt kell bírni, hanem ismernünk kell saját népzenénket is. Négy népdalt tanított meg a gyermekeknek, amit a néptánc tanulás alkalmával el is énekeltek. Az egyesület elnöke két évvel ezelőtt egy családnál látott egy fényképet egy népdalkörről. Akkor tudta meg, hogy a faluban 50-60 évvel ezelőtt nagyon híres és jól működő népdalkör és néptáncegyüttes volt, amire sajnos már csak az idősebb generáció emlékszik. Innen jött az ötlet, hogy ezen a hagyományőrző héten a népzene és a tánc szépségeivel is ismerkedjenek meg a gyermekek. Kása Zsolt volt az, aki moldvai és csíki táncok alaplépéseit, nagyon játékosan és szórakoztatóan mutatta meg az ifjúságnak. Segítettek neki a már egy éve működő szárazberki táncegyüttes tagjai.

Utolsó nap, Kovács Mátyás Péter lelkipásztor arra hívta fel a gyermekek figyelmét, hogy a saját kézzel készített ajándékoknak, tárgyaknak sokkal nagyobb az értéke, mintha azokat készen megvásárolnánk. A lányok négy, nyolc illetve tizenkét fonállal tanultak meg fonni, melynek az alapja a négyes fonás volt. A kisebbeknek a fiatalok segítettek, így az asztali, és a fali díszek alapjait elsajátíthatták. Ezzel párhuzamosan, a fiúk a különböző faragható fafajtákat és vésőket vehették a kezükbe, majd kisebb hársfa lapokon próbálhatták ki, mint jelent faragókéssel és vésővel alkotni.

Örömmel tölt el bennünket az a tény, hogy a visszajelzések pozitívak, mind a cserkészettel, néptánccal, fonással és faragással kapcsolatban. A megkezdett faragásokat egy gyermek nagyon szépen befejezte, a lányok közül pedig többen is, kisebb fali díszeket készítettek el és azokat be is mutatták. Reményeink szerint közösségünkben elindítjuk a cserkészetet és a néptáncoktatást.

Nem utolsó sorban mondunk köszönetet támogatóinknak: a Communitas Alapítványnak, a Sándorhomoki Református Gyülekezetnek és tagjainak, a HOKISZ ifjúsági csoportnak, illetve a Pro Ammos Egyesületnek.

 

Szóljon hozzá