Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Szeresd! Ismerd! Védd! — Zöld Óvodák szellemében

Szeresd! Ismerd! Védd! — Zöld Óvodák szellemében

Forrás: Friss Újság

Erasmus+-projektben vesz részt a Szatmárnémeti Református Gimnázium óvodája, melynek célja a környezetvédelem és a környezettudatos nevelés. A program jövő márciusi nyitókonferenciáján Kádár Annamária előadást tart majd az érzelmi intelligenciáról.

A Szatmárnémeti Református Gimnázium óvodája, a Kinizsi Óvoda a nagyenyedi Első lépések óvodával, a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodával és a debreceni Mesekert Óvodával közösen pályázott és nyert meg egy Erasmus+-programot. A Szeresd! Ismerd! Védd! — Zöld Óvodák szellemében című projekt fő célja a gyermeki személyiség komplex fejlesztése, a természet szeretete, az egyéni felelősség felébresztése a környezetvédelmi nevelésben. Szoros összefüggés van a környezeti problémákkal kapcsolatos ismeretek, attitűd és viselkedés között, ezért a környezettudatossághoz kapcsolódó attitűdök megalapozását a 3–7 éves korosztályhoz illeszkedő tevékenységeken keresztül végzik.

„2020 tavaszán megkeresett bennünket Debrecenből a Mesekert óvoda, hogy szeretnének egy Erasmus+-projektet írni, s hogy hajlandók vagyunk-e ebben partnerek lenni, aztán kibővült a csapat a gyomaendrődi és nagyenyedi óvodákkal. Nagyon örülünk neki, hogy megnyertük a pályázatot, melynek fő irányvonala a környezetvédelem és a környezettudatos nevelés, és ezen belül próbáltunk a partnerekkel együtt olyan tevékenységeket és olyan mobilitásokat kitalálni, melyekből mind a 4 partnerintézmény nyertesen kerülhet ki” — fogalmazott Szilágyi Noémi, a református óvoda igazgatónője. Megtudtuk, hogy előzetes egyeztetés alapján alakították ki azokat a tevékenységeket, amelyek egy évre szóltak, 2021 novemberében zárulna a projekt, de a koronavírus-járvány és a sok tanintézmény bezárása közbeszólt, így kicsit át kellett alakítsák a terveket. Azt követően, hogy az Erasmus csapata lehetőséget adott a projekt módosítására, kicsit újragondolták a terveket. „Talán a lehető legjobban döntöttünk, amikor tavaly a programok összeállításánál 2021 márciusától terveztük a mobilitásokat. 4 mobilitás van ebben a projektben, ami azt jelenti, hogy meglátogatjuk a partnerintézeteket, tehát mindenki mindenkit. A márciusi hónap a szatmárnémeti látogatásról fog szólni, itt is lesz a projekt nyitókonferenciája. A program keretében a környezettudatos nevelés mellett az érzelmi intelligenciára helyezünk még nagy hangsúlyt, illetve arra, hogy ez a kettő hogyan kapcsolódhat, és hogy lehet ebből valami jót kihozni. Ezt próbáljuk körbejárni, taglalni, illetve megtanulni azokat a kis praktikákat egymástól, amiket a másik már tud. A mobilitásokban csak a pedagógusok vesznek részt, de az év többi hónapjára tervezett programokba a gyerekek is bekapcsolódnak. A programban tehát a pedagógusokon kívül a gyerekek, a szülők és a mi részünk kibővült a Babeş–Bolyai Tudományegyetem szatmárnémeti kirendeltségének kis óvónénijeivel. Kértük, hogy engedjék meg, hogy őket is bevonjuk ebbe a projektbe. Úgy gondolom, hogy hasznos tapasztalatokat szereznek majd ennek kapcsán” — fogalmazott Szilágyi, aki rávilágított arra is, hogy az, amit terveztek, nem tudott úgy létre jönni, ahogy eredetileg szerették volna, de a folyamatos együttműködésnek köszönhetően már eddig is sokat tanultak egymástól a partnerintézmények képviselői.

Arculatformálás

A projekt első hónapjaiban igyekeztek az arculat megformálásával, láthatóvá tételével. Először megtervezték a logót, illetve a publikálások szempontjából lényeges elemeket, majd ezután következtek a tulajdonképpeni tevékenységek. A magyarországi óvodák vállalták fel a madarak és fák napja alkalmából a faültetést, míg a decemberi hónapban az ünnepváró tevékenységek lebonyolítását, megszervezését a szatmáriak vállalták fel, ám ezt is formálni kellett a járvány alakulása miatt. „Az eredeti javaslat úgy szólt, hogy mi fogjuk elkészíteni a gyerekekkel és szülőkkel közösen azokat a dolgokat, melyek a karácsonyi ünnepvárás, készülődés részei, és különböző ajándékokkal lepjük meg a partnerintézményeket. Sajnos ez nem jöhetett létre, éppen ezért úgy próbáltuk megoldani a hármas kötődést, hogy a kis óvónéniket is bevonjuk, hogy megkértük őket, az ünnepváró kapcsán állítsanak össze egy padlet tervet, azon belül elkészítve egy ünnepváró ajánlatot, ahol a szülők számára hasznos tevékenységeket, ötleteket tüntettek fel. Ezen belül volt például tésztarecept, közös filmnézési ajánlat, ötlettár karácsonyi terítéshez stb. A szülők a gyerekekkel közösen otthon elkészítették a feladatokat, mert erre most másként nem volt lehetőség. Ki mit szeretett, azt valósított meg, nem volt kötelező, de nagyon aranyos és szép munkák születtek. Az ajándékok készítését az óvónénikkel az óvodában folytattuk. Az óvónénik készítettek ajándékokat a partnerintézmények csoportjai számára, minden csoport kapott minden partnerintézménytől egy-egy ajándékot és egy szép képeslapot. Ezenkívül a mi óvodásaink postaládájába is igyekeztünk egy-egy képeslapot becsempészni, angyal módjára jártuk végig a várost, és izgultunk, nehogy pont akkor jöjjön ki egy szülő és meglásson bennünket. Nagy meglepetés volt, mert angyalposta néven hirdettük meg, és a gyerekeknek nagyon tetszett a kapott ajándék” — tájékoztatott Szilágyi Noémi.

Madárkarácsony, mézes reggeli

A Magyarországon már működő Madárkarácsonyból ihletődve a szatmári partnerintézmény is megszervezte ezt a tevékenységet, melynek célja megismerni a madarakat, és rávezetni a gyerekeket arra, hogy télen is kell őket etetni, itatni. Ezen tevékenységhez is készítettek egy padlet összeállítást, és a szülők segítségével az volt a gyerekek feladata, hogy újrahasznosított anyagból készítsenek madáretetőt. A gyerekek és szüleik ezt a feladatot is szépen megoldották.

Novemberben lett volna egy mézes reggeli projekt a magyarországi intézmények szervezésében, de a járványhelyzet alakulása miatt ezt áttették jövő márciusra. A szatmári pedagógusok azonban megvalósították ezt a mézes reggeli projektet, s nagyon tetszett a szülőknek. Ehhez kapcsolódóan is készítettek egy kis bemutatót a méhecskékről, a mézekről, mézfajtákról, minden korosztálynak a maga szintjén. A projekt lényege az volt, hogy reggelire valamilyen mézes terméket reggelizzenek. Ez a kezdeményezés annyira tetszett a gyerekeknek, hogy vannak, akik azóta is folyamatosan mézes reggelit kérnek.

Nagyszabású nyitókonferencia

„A jövő márciusi találkozó megszervezése ránk hárul, akkor ide várjuk Kádár Annamária pszichológust, ő az érzelmi intelligenciáról fog majd mesélni. Természetesen a partneróvodák képviselői is idelátogatnak a tervek szerint, és az érzelmi intelligenciáról szóló előadás mellett a környezeti neveléssel kapcsolatosan is lesz majd egy kis előadás. Abban már a program elején megegyeztünk, hogy a részprojekteken belül minden alkalommal, amikor partnerintézményt látogatunk meg, lesz egy óralátogatás is, amikor nem csak bemutatjuk egymás óvodáit, hanem megnézzük, hogy a gyakorlatban hogyan dolgozunk, és nyilván a jó tapasztalatokat, praktikákat szeretnénk átvenni egymástól. Márciusra tervezünk még egy kirándulást is egy természetvédelmi helyre, amely Szatmárnak fontos” — összegzett Szilágyi Noémi. A projektet az Európai Bizottság támogatta. A közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Sógor Beáta

Szóljon hozzá