Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Örvendeztess meg, ó Advent!

Örvendeztess meg, ó Advent!

„Örvendeztess meg bennünket annyi napon át, ahányon át megaláztál, annyi éven át, ahányban rossz sorsunk volt!” (Zsolt 90,15)

Ebben az évben lenne százéves dr. Lakat Károly híres magyar futballedző, aki 1981-ben a Tatabányai Bányász irányitójaként a Real Madrid elleni UEFA kupa meccs előtt az alábbi szavakkal biztatta a játékosokat: „Erről a meccsről 30 év múlva is beszélni fognak. Aki ma játszik, az a Real Madrid ellen volt a pályán, és egy életre része lesz a tatabányai futballtörténelemnek. Itt van 22 000 ember. Ebből húszezer egy életet húzott le a föld alatt. Fáj a dereka, vizes a térde, cukros, magas a vérnyomása, az asszony csalja, a gyerek megbukik az iskolában. Egyetlen öröme az életben, ha titeket, a Bányászt győzni lát. Adjuk meg nekik ezt az örömet! Ez a minimum, amivel tartozunk…” – mondta, aztán a játékosok ezt megérthették, mert csodák csodájára 2-1-re megnyerték a meccset…

Még mindig foci… tudom, hogy vannak, akik nem értenek velem egyet, de a Fradi BL-szereplése, a magyar nemzeti válogatott sikere, hasonló öröm a járványhelyzetben sínylődő nemzetünk számára. Biztos vagyok benne, hogy többezren legalább egy pár pillanatig el tudták felejteni, hogy elveszették a munkahelyeiket, betegek, gyászolnak, nyomorúságban vannak… Tapasztalatból mondom, én igen!

Az ősi zsoltárunk írója is mérlegel, ő legalább ahhoz képest akar örömöt, mint amennyi rosszat megtapasztalt. Alkudozik. Annyi napon át, annyi éven át kapjon örömöt, ahányon megaláztatott. Milyen jó, hogy Isten kegyelme nem így mérlegel, mert valami olyat ígér, ami felfoghatatlanul jó, örök öröm.

Az örök Adventusban, az Eljövendőben való hitben, pedig bátran elmondhatom, hogy a halálom napja után, amikor találkozni fogok vele, lesz ám egy hatalmas hangzavar, hangorkán: az angyalok B-közepét, a mennyei szurkolótábor ovációját fogom hallani. Valami ilyesmit mondanak majd: SZÉP VOLT FIÚ! Ki ez a Fiú? Micsoda teljesítmény! Ó, mielőtt beképzeltnek tartanál, ez nem nekem fog szólni, hanem Neki, a Fiúnak, Jézusnak, aki még ezt a gyarló bűnöst is képes volt (lesz) az üdvösségre vinni.

Ó érthetetlen kegyelemes drága Advent, Jézusunk, köszöntünk, szívünk legnagyobb hálájával, hogy nem hagyod el kezünket, a legsötétebb pillanatokban sem, a feltámadás fénye világíthat. Ezért szól hálánk szurkolói rigmusa szüntelen, dicsőítünk örökké! Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá