Jankafalva diadalmaskodott a kilencedik Kopácsin

Izgalmas verseny és tartalmas program fogadta és találta az ifjakat a kilencedik alkalommal megszervezett Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedőn és ifjúsági találkozón Erdődön. Öt egyházmegye tizenhárom csapata vett részt a már hagyományosnak mondható versenyen.

Szombaton 10 órakor Jobb Domokos ombodi lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ifjúsági előadó tanácsosa nyitotta meg biztató igei gondolatokkal a versenyt, Erdőd város rendezvénytermében, majd Rácz Ervin szervező, egyházmegyei ifjúsági előadó köszöntötte a csapatokat.

Két fordulója volt a vetélkedőnek: egy csapat és egy egyéni rész. Az idei Kopácsi-vetélkedő tananyaga két részre oszlott: Egyetemes egyháztörténet kategóriában Augusztinuszról egyházatyáról tanulhatnak a jelentkezők, a magyar egyháztörténeten belül pedig Szenczi Molnár Albert volt a téma. A csapatvetélkedő tesztlapját Csatári Leila állította össze az előre megadott kurzus alapján.

Az egyéni versenyen fogalmazást, esszét vagy jegyzetet kellett a megadott címek valamelyike alapján. A műben elsősorban az egyéni gondolkodást, kreativitást pontozták, de fontos volt a tananyag ismeretének a tükröződése.

Fél 2-kor, az ifjúsági istentiszteleten Kaszaniczki  Csongor házigazda lelkipásztor örömmel köszöntötte az ifjús sereget, majd Petróczi Szabolcs bagaméri (Magyarország) lelkipásztor hirdette az Igét az alkalom mottója alapján: „Az éjszaka múlóban, a nappal pedig elközelgett, vessük le azért a sötétség cselekedeteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit.” (Róma 13,12) Ez volt azaz az Ige, amit Augsztinusz először olvasott a Szentírásból. Ezt követően felesége Petróczi Anita tartott előadást a vetélkedő névadójáról, Kopácsi Istvánról, előtte, közben és utána pedig a Szegletkő együttes dicsérte Istent énekben. A kilenc főből álló zenekar hét éneket énekelt lelket gazdagitóan.

A találkozó végén Varga Szilárd Csaba iskolalelkész, aki Higyed Emília tanárnővel együtt javította a fogalmazásokat, ismertette az egyéni vetélkedő végeredményét. Első helyen Seres Sándor jákóhodosi versenyző végzett, őt követte Kulcsár Márk Szilágyperecsenből, Zsiga Zsanett Mikolából, Veres Melitta Krasznáról és Varga Máté Ombodról.

A csapatverseny, melyet a jelenlevő lelkipásztorok értékeltek, végeredményén kiderült, hogy a dobogó mindhárom fokán olyan csapat végzett, amely már megnyerte legalább egyszer a Kopácsi-vetélkedőt. Jankafalva másodszor nyert. A megszerezhető 101 pontból a dobogósok több mint 94 pontot értek el. Sorrend (zárójelben az egyházmegye): 1. Jankafalva I. (Érmellék), 2. Kraszna (Szilágysomlyó). 3. Mikola (Szatmár), 4. Erdőd és Láncos közös csapata (Szatmár), 5. Szilágyperecsen (Szilágysomlyó) 6. Szigetlankai fiúk (Szatmár), 7. Apa (Szatmár), 8. Jákóhodos (Bihar), 9. Szigetlankai lányok (Szatmár), 10. Jankafalva II. (Érmellék), 11. Ombod (Szatmár), 12. Holtversenyben Józsefháza (Szatmár) és Érendréd (Nagykároly).

Mind az egyéni, mind a csapatverseny győztese megkapta a Dr. Buzogány Dezső által felajánlott díjat, de mindegyik csapat értékes ajándékokkal, nyereményekkel tért haza. A lelki feltöltődés, valamint az Istennel és egymással való találkozás élménye minden jelenlevőt gazdagított.

Vélemény, hozzászólás?