Istentiszteletek pandémia idején

Forrás: Friss Újság

Rácz Ervin-Lajost, a Szatmár-Szigetlanka Református Egyházközség lelkipásztorát kérdeztük arról, hogy a közösség hogyan tudott alkalmazkodni az online térbe kényszerülő istentiszteletekhez.

A koronavírus-járvány ideje alatt rendkívül fontos, hogy betartsunk minden járványügyi szabályt, azonban a lelkünk ápolásáról sem szabad megfeledkeznünk. Az erőmerítés elengedhetetlen ahhoz, hogy ezeket a nehéz időket át tudjuk vészelni. Bár a járványügyi szabályok miatt jelenleg nem lehet személyesen részt venni miséken, illetve istentiszteleteken, a lelkipásztorok minden erejükkel azon dolgoznak, hogy mindenkihez eljusson Isten üzenete. A legjobb alternatívának eddig az online igehirdetés bizonyult.

Rácz Ervin-Lajos, a Szatmár-Szigetlanka Református Egyházközség lelkipásztora eddig több mint 166 online istentiszteletet tartott. Bár az IGEsziget néven futó online igehirdetés nem helyettesítheti a templomba járást, hatalmas sikernek örvend a hívek körében. Vitathatatlan tény, hogy a járvány és a miatta kialakult helyzet mindenki életére nagy hatást gyakorol. Rácz Ervin lelkipásztor szerint az idei évben sok minden átértékelődik az emberekben világszerte. „Annak a vádja messziről sem érhet engem, hogy könnyen beszélek, de úgy gondolom, hogy az idei év egy óriási lehetőség arra, hogy közeledjünk Istenhez. Nem nyavalyogni akarok, amikor azt mondom, hogy meglehetősen eltávolodtunk tőle, s a járványügyi helyzetet elsősorban Isten óvatosan felemelt kezének látom: ‘Hahó, emberek! Én is itt vagyok.’ Hogy hogyan hatott a hívekre? Eleinte nagyon kétségbe voltak esve amiatt, hogy nem járhattak templomba, nem gyakorolhatták szokásaikat. De talán az nem is baj, ha a szokássá silányult templomba járás ezek után életszükséglet lesz, mint a levegő, a víz, a lélek táplálásának forrása. Van mit átgondolni. A hívő ember tudja, hogy minden, még ez a helyzet is a javukra van azoknak, akik szeretik Istent” — vallja a lelkész.

Az IGEsziget beindulásáról a lelkipásztor elmondta, hogy 2020. március 16-tól kezdve szinte naponta jelentkezett a Szatmár-Szigetlanka Református Egyházközség online istentisztelete. Rácz Ervin elmondta, hogy számára azonnal egyértelmű volt, hogy az igét nem lehet karanténba zárni, minden lehetőséget ki kell használni, hiszen az igét alkalmas és alkalmatlan időben is hirdetni kell. A lelkipásztor hozzátette, hogy azelőtt is közvetítették a fontosabb alkalmakat, tehát annyira nem érte őket váratlanul a helyzet.

„166 online istentiszteletet tartottam eddig (2020.03.16. és 2020.11.08. között) az ún. IGEszigeten. Máig megdöbbent és felelősségérzettel tölt el, hogy élőben kb. 100 ember folyamatosan követi, naponta pedig 1100–1500 ember tekinti meg az alkalmat, akár utólag is. A vasárnapiaknál előfordul, hogy 8000 fölé emelkedik a nézők száma. Áprilisban, a karanténidőszakban ezek a számok még magasabbak voltak. Élőben 200–300-an követték az alkalmakat, a megtekintések száma 2000–3000 volt. És persze tudom a helyén kezelni. Tudom, hogy ez nem teljesen valódi közösség. Különbség van aközött, hogy valaki forrásvizet vagy csapvizet iszik. De a szomjat oltani kell. Ha nem tesszük, megteszi más. Nem feltétlenül a visszajelzések miatt csináljuk, de nem felejtem el azokat a tekinteteket, amelyekkel a karanténidőszak után élőben találkoztam, amikor sírva köszönték meg, hogy Isten általam is tartotta bennük a lelket. Készítettünk karanténvideókat, kértem képeket arról, ahogyan követik az istentiszteletet. Igazán megható volt, amikor azt láttam, hogy a LIVE-ot a nappali tévéjébe vezették át, és az egész (akár 6 tagú) család nem az szappanoperát nézte, hanem az IGEszigetet. Volt olyan is, hogy beszóltak, hozzászólásban szidtak. Ez az élő közvetítés velejárója. De hát mi a misszió, ha nem ez, amikor azok is hallhatják az evangéliumot, akik eddig a közelében sem voltak?” — fogalmazott Rácz Ervin az online igehirdetések hatékonyságáról, illetve a hívek visszajelzéseiről.

Az okoseszközök (telefon, tablet, számítógép) használata nem minden generációnak megy könnyedén, viszont napjainkra már az idősebb generáció is egyre könnyebben kezeli azokat. Sok szépkorúnak a templom volt az egyetlen hely, ahol társaságban lehetett, így az egyetlen szocializálódási lehetőségük is megszűnt. A lelkipásztor az idősebb generáció viszonyáról az online igehirdetésekhez a következőket mondta: „Azt régóta tudjuk, hogy a Facebook már inkább az idősebb vagy középkorúak generációjának eszköze. Sokan értenek hozzá. Aki nem, annak segítettek a gyermekek, unokák. Akik nem segítettek ebben a szüleiknek, nagyszüleiknek, azoknak innen is üzenem: szégyelljék magukat!”

A lelkipásztort arról is megkérdeztük, hogy lehet-e a jövő igehirdetési formája az online istentisztelet. Rácz Ervin határozottan a következőket mondta: „Nem, mert nem helyettesítheti az online találkozás a valódi közösséget. Tüzet olt, ideig-óráig jó, de nem gondolom azt, hogy akik ebben az időszakban megismerkednek Istennel, azok a ‘szabad világban’ is beérik majd csupán az internetes istentisztelettel. Sok mindenre azonban ráébresztett ez az időszak. Például nyilvánvalóvá vált, amit valójában eddig is tudtunk, hogy vannak messzire elszármazott testvéreink. Amerika, London, Párizs, rengeteg helyen örülnek, hogy ezáltal egy kicsit itthon lehetnek. És mi is örülünk, hogy így legalább láthatjuk őket. A másik, számomra üdítő dolog ebben az időszakban, hogy ahogy görgetem a közösségi oldalt, úton-útfélen istentiszteletekbe botlok. Jó meghallgatni még nekem is egy-egy igehirdetést a távolban vagy közelben szolgáló lelkész ismerőseimtől. No meg néha elege is van az embernek a Covid-statisztikából meg a politikai kampányvideókból, s olyan jó, amikor az evangélium üzenete kiemel, bátorít, erősít.”

Rácz Ervinnek nem volt annyira fura mikrofonnak, kamerának beszélni, hiszen 10 éve a szatmári egyházmegye sajtóreferense, rádió- és tévéműsorok százai vannak már mögötte. „Emelem nem létező kalapomat azon szolgatársaim előtt, akik eddig ezt nem tették, és most nekifogtak. Olyan jó érzés ezeket a lelkészeket látni, és érezni a szeretetüket, igyekezetüket, hogy valami olyat akarnak továbbadni, ami valóban segít a kétségbeesett embereknek. Milyen érzés ez nekem? Igen, érzés. Emberi érzések is vannak ám mögötte. Amikor kamera előtt vagyok, sokszor gondolok arra, hogy emberek vannak a szócső másik végén is. Idegesek, szomorúak, boldogságkeresők, reményvesztettek… Rendkívül fontos, hogy lássák, itt is egy ember van, még akkor is, ha Isten embere. Ha Isten emberré lett Jézusban, akkor nekünk is az az elsőrendű feladatunk, hogy legyünk emberek. Nem nemesek, nem ‘ufók’, nem érthetetlen zsenik, hanem emberek. Akik sírnak, akik néha gyengék, esetlenek… igen, hibáznak, de őszinték, és így hitelesek” — fogalmazott Rácz Ervin arról, hogy ő hogyan éli meg az online igehirdetéseket.

A lelkipásztor arra a kérdésre is válaszolt, hogy mi az online igehirdetés sikerének titka: „Érthetőség, közvetlenség. Mindig törekedni kell arra, hogy amit mondunk, az el is érjen a szívbe. Ugyanakkor merjünk lazák lenni, nem megfelelési kényszerből, hanem úgy, ahogy a családtagokkal, barátokkal beszélünk! Tudom, mi a feladatunk. Hirdetni az igét, az evangéliumot minden körülmény között. Még egyszer mondom, én látok egy nagy lehetőséget ebben az időszakban. Talán az emberek még jobban elgondolkodnak azon, hogy mi az életük értelme. És rátalálnak az életre. Nekünk pedig feladatunk az útmutatás. Őszintén, hitelesen, érthetően, élhetően, emberien. És igen, a 166 alkalomból 166-szor tapasztaltam: aki mást megvigasztal, maga is felüdül. Ez az én túlélési módszerem, forrásom, erőm is” — összegzett Rácz Ervin-Lajos, a Szatmár-Szigetlanka Református Egyházközség lelkipásztora.

Aki szeretné követni az online igehirdetéseket, vagy az eddigi felvételeket szeretné megtekinteni, az megteheti Szatmár-Szigetlanka Facebook-oldalán, a videók részlegen, az alábbi linken: https://bit.ly/3pdMPw2.

Kallós András

Vélemény, hozzászólás?