Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Hálaadás az édesanyákért
Close-Up Of Hands Holding Tulips For Mom

Hálaadás az édesanyákért

„Mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Krisztus Jézusban számotokra” (1Thesszalonika 5,18)

Fontosnak tartjuk a hálaadást. Ezért vannak ünnepeink, amikor kifejezzük a köszönetünket a mi Atyánknak a testi és lelki javakért. Anyák napján is arra indít az ige, hogy hálával gondoljunk az édesanyákra. Nem arról szól ez az ünnep, hogy egy nap erejéig lopunk egy kicsit az Istennek járó dicsőségből és felruházzuk vele az anyákat. Sokkal inkább arra törekszünk, hogy megköszönjük az áldást, amit gyermekként csak az édesanyáktól kaphatunk meg.

Hálát adunk az olyan anyai kitartásét, amely megmutatkozott Sára életében, aki a gyermekáldás ígéretével idős korában is elindult az ismeretlen felé a férjével. Megköszönjük az olyan állhatatos imádságot, amiben Anna úgy kérte önmagának a szülői örömöt, hogy közben az Úrnak ajánlotta gyermekét. Kifejezzük a hálánk az olyan gondoskodásért, amelyet Naomi tanúsított a menye iránt. Két fia halála után nem húzta magával a keserűségbe Rúthot, hanem úgy vigyázott rá, mint tulajdon gyermekére. Köszönettel gondolunk az olyan anyai megértésre és ragaszkodásra, amellyel Mária viszonyult Jézushoz, még akkor is, amikor az kemény szavakkal illette őt.

A bibliai példákból láthatjuk, hogy édesanyai tisztességet nyerhet az is, aki nem tulajdon gyermekét neveli, ugyanakkor méltatlan erre a megnevezésre az, aki világra hozta gyermekét, de nincs benne szeretet. Erre is igaz az apostoli megállapítás, mert ha „szeretet pedig nincsen bennem, semmi vagyok” (1 Kor. 13, 2).

Mindenért hálát adunk, „mert ez Isten akarata Krisztus Jézusban”. Rengeteg dolog van, amiért hálával tartozunk a mi Atyánknak, efelől semmi kétség. Ám a tengernyi áldás között nem szabad megfeledkeznünk arról a tiszta, önzetlen, odaadó és áldozatkész szeretetről sem, amit Isten táplál az édesanyák szívében. Áldott legyen az Úr ezért, és áldás szálljon minden édesanyára. Ámen.

*Mi Atyánk, köszönjük azt a szeretetet, amit az édesanyák által árasztasz ebben a világban. Legyen a te áldásod azokon, akik örömmel és fáradhatatlanul végzik ezt a tőled kapott megbízást. Ámen.*

Erdei-Árva István,

Szamoskóród-Dobrácsapáti

Szóljon hozzá