Egyházi élet és kultúra – művelődés élőben Szatmárgörbeden

A Szatmárgörbedi Református Egyházközség ezzel a címmel fogalmazott meg egy olyan művelődési programot, mely túlmutat egy egyszeri eseményen.

A program célja az volt, hogy olyan élő közvetítésekre alkalmas videóberendezést szereljünk be, mely lehetőséget biztosít arra, hogy az istentiszteleteket, kulturális, hagyományőrző alkalmakat, különböző tevékenységeket, rendezvényeket és eseményeket tudjuk minél több emberhez eljuttatni. A program közvetlen érintettjei a személyesen és online jelen levő nézők és hallgatók. A program közvetettt érintettjei pedig mindazok, akik nem tudnak személyesen bekapcsolódni az egyes művelődési, kulturális, hagyományőrző tevékenységekbe, de mégis, online követhetik mindazt, amit közösségünk szervez.

A program olyan valós igényre igyekszik válaszolni, amely egyre inkább érezhetővé válik, és konkrét megoldásokat sürget. A mai modern világban már elég régóta van igény az élő közvetítésekre, arra, hogy ezek az alkalmak eljussanak azokhoz is, akik nem tudnának ők maguk személyesen eljutni. Ráadásul a járványhelyzet mindenkit ráébresztett arra, hogy megmaradásunk és jövőteremtő szolgálatunk egyik fő eszköze éppen ez lehet.

Az élő közvetítések által igyekszünk hitéleti eseményeket, kulturális tevékenységeket, hagyományőrző rendezvényeket, előadásokat, és általában véve minden, a művelődés csoportjába tartozó alkalmakat elérhetővé tenni. A várt eredményeket illetően arra számítunk, hogy nem csak 50-60, illetve 80- 100 embert érünk majd el, hanem az online térben arra is van lehetőség, hogy akár 300 vagy még több emberhez eljusson mindaz, amit megvalósítunk. Az internetelérés már adott volt, csak a megfelelő berendezésekre volt szükség: megfelelő videókamera, ami hangot is felvesz, tud nagyítani, mozogni, és alkalmas az élő közvetítésre. Emellett pedig egy minimális számítógépegység is ahhoz, hogy az élő közvetítés megvalósulhasson.

A Communitas Alapítvány és RMDSZ szervezete jóvoltából, az ő támogatásuk által sikerült olyan kamerát, laptopot és kiegészítőket vásárolni, amelyek révén összeállíthattunk egy, az élő közvetítések lebonyolítását lehetővé tevő médiarendszert.

Miután az eszközöket megvásároltuk és azt felszereltük, már csak a megfelelő beállításukra volt szükség ahhoz, hogy minden működjön. Ez Isten kegyelméből vasárnap meg is valósult. Hálásak vagyunk érte, hiszen sokan nyertek ezáltal betekintést gyülekezetünk istentiszteleti életébe.

Természetesen nem volt minden zökkenőmentes, hiszen ilyen élő közvetítéses média-rendszerünk még nem volt, ezért ki kellett tapasztalni azt, hogy milyen beállításokra és külső feltételekre van szükség ahhoz, hogy minden működjön. A kamera beállításai, a laptop beállításai, a közvetítőszoftver beállításai, megfelelő internet sebesség, illetve a Facebook fiók paraméterei. Mondani sem kell, hogy nem volt könnyű, hiszen mindent helyben lehetett csak kitapasztalni, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt minőség és gyorsaság/folytonosság között, hogy ne legyen akadozás a jelvételben. Ráadásul még mindig van jónéhány olyan dolog, amit a későbbiekben fogunk tudni jól beállítani és aszerint indítani az élő közvetítéseket.

De hisszük, hogy az Úr kegyelméből, az Ő segítsége által, és támogatóink révén közös erővel és összefogással minden sikerülni fog. SDG.

A gyülekezet Facebook-oldala: https://www.facebook.com/Szatmárgörbedi-Református-Egyházközség-226468971139585

A link, amelyen az élő közvetítések megtekinthetők: https://www.facebook.com/Szatmárgörbedi-Református-Egyházközség-226468971139585/live_videos/

Vélemény, hozzászólás?