Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Betlehemi csoda – 11. adventi koncert a Székesegyházban

Betlehemi csoda – 11. adventi koncert a Székesegyházban

Az útrakelők tájékozódási pontja a csillag. Emeljük hát fel tekintetünket és induljunk el! Ne mondjuk, hogy túl egyszerűek vagyunk, vagy túl felvilágosultak, hisz bölcsek és pásztorok őt imádják! – hangzott a biztatás az immáron tizenegyedik alkalommal megszervezett adventi koncerten. A Szatmári Református Egyházmegye Lelkészkórusát és a Szatmárnémeti Református Gimnázium gyermekkórusát ez alkalommal is Higyed Gyöngyi vezényelte, a FOURever kamaraegyüttes közreműködött.

A  vasárnap 19 órakor kezdődő koncerten többek között Berkesi Sándor, Bárdos Lajos, Wolfgang Briegel, Jean Sibelius, Daróczi  Bárdos Tamás műveiből hallhatott a Szatmárnémeti Római Katolikus Székesegyházat megtöltő gyülekezet.

Mennyei kórus hangja kél, Nagy örömhír érkezett, Gloria, Betlehem városba… kezdetű énekek után elhangzott a koncert központi üzenete: Betlehemi csoda. A koncert mottója egy népdalrondóban tárulkozik ki. Mintegy vissza-visszatérőn és megis egyre többet tárva fel a csodából érkezik el az egyszerű gyermekhangig és egy rózsaszálban kibolmó ünnepi illat üzenetig.

Mostan kinyílt, Én nem tudom – csendült fel ezután, közismert angol és román szövegű kánták következtek, a zárszót a Ghymes éneke adta: Új esztendőben, új szívekkel, dicsérjük Jézust énekkel!

A betlehemi csodát, az emberi történelem legnagyobb csodáját, hogy az Ige testté lett és közöttünk lakozott, hogy köztünk van, hogy bennünk él, hogy mindenki eljuthat hozzá a Megváltóhoz, a gyülekezet átélte, mindezt percekig fennállva tapsolva megköszönte. A legnagyobb csoda pedig az, hogy ha hozzá közelkerülünk, egymáshoz is közelebb kerülhetünk, mert karácsonynak ez az üzenete. A szeretet ünnepe csodája ez: Krisztusban testvérré lenni. Ezt pedig az is bizonyítja, hogy református kórusok, római katolikus templomban, ökumenikus közösségben, immár tizenegyedik alkalommal együtt várták az ünnepet.

Szóljon hozzá