Az esős idő ellenére is sokan – Március idusa Szatmárnémetiben

Az időjárást tekintve is a 175 évvel ezelőtti napot idézve, március 15-én Szatmárnémetiben, szemerkélő esőben az Ormos-háztól, a koltói huszárok által vezetve, a kaplonyi fúvószenekar diktálta ritmusban, az István térig vonult az ünneplő sereg.

A Petőfi-szobornál több ezren gyűltek össze. Varga Sándor konferálását követően Ilyés Csaba, a Szatmári Római Katolikus Püspökség irodaigazgatója és Kiss József a Szatmári Református Egyházmegye főjegyzője mondott imát.

Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök határon túli magyarokhoz szóló, és Nicolae Ciucă miniszterelnök romániai magyarokhoz szóló ünnepi gondolatainak tolmácsolása között szavalatok hangoztak el. Ezt követően Kereskényi Gábor polgármester lépett a mikrofon elé: „„Úgy vélem, ahhoz, hogy fel tudjunk készülni az előttünk álló időkre, az első lépés az, hogy kimondjuk az igazságot, ez ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy tisztában legyünk a ránk váró feladatokkal. Mert utóbbiakból lesz bőven: építkeznünk kell, hogy városunk fejlődő és élhető legyen, nevelnünk kell, hogy a jövő generációi a megmaradás továbbvivői lehessenek, és végül össze kell fognunk, mert csak együtt lehetünk sikeresek.” – mondta a polgármester.

Az István téri ünnepség zárásaként az egyházak, a politikai pártok, ifjúsági szervezetek, tanintézmények, egyesületek és számtalan magánszemély helyezte el a kegyelet koszorúit, virágait a Petőfi-szobor talapzatán, a rendezvény pedig a Himnusz eléneklésével ért véget.

További képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.591796479644830&type=3

Vélemény, hozzászólás?