Kezdőlap / Református hírek / Az elnök elé került a kórházügy

Az elnök elé került a kórházügy

Forrás: ERDON

Schmitt Pál magyar államfőt tájékoztatta a nagyváradi kórház-alapítási elképzeléséről Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke is részt vett azon az advent alkalmából rendezett fogadáson, amelyet szerdán tartott Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke. A budapesti Sándor palotában lezajlott találkozón 16 határon túli magyar egyházi méltóság vett részt, a romániai magyar egyházakat Csűry Istvánon kívül Pap Géza (Erdélyi Református Egyházkerület), Adorjáni Dezső Zoltán (Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház) és Bálint Benczédi Ferenc (Erdélyi Unitárius Egyház) képviselték. Az anyaország részéről az államelnökön kívül jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Németh Zsolt külügyi államtitkár és Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára.

Tájékoztatás

„1998-ban az első Fidesz kormány idején hívta össze először Orbán Viktor az adventi találkozót az egyházak vezetőivel, amelyre meghívta a határon túli magyar egyházak vezetőit is. Most kimondottan csak a határon túli egyházi vezetők voltak jelen, ugyanis három héttel ezelőtt már megtörtént a találkozó a magyarországi püspökökkel” – tájékoztatott az eseményről Csűry István. A püspök aláhúzta, hogy szerdán volt a szeplőtelen fogantatás ünnepe, és a római-katolikus püspökök ezért nem voltak jelen az elnöki fogadáson. Csűry István elmondta azt is, hogy az eredeti program szerint szerda délelőtt Schmitt Pállal, délután pedig Orbán Viktorral találkoztak volna a püspökök, de mivel a miniszterelnök gyengélkedett, ezért ez utóbbi találkozó elmaradt. „Schmitt Pál nagyon közvetlenül köszöntött minket, elismerte munkánkat, és kifejezte reménységért, hogy a magyarországi új kormány úgy fog tudni segíteni, hogy az a határon túli magyarok otthonérzésének szolgáljon” – fogalmazott Csűry. A KREK püspöke arról tájékoztatott, hogy a találkozón bemutatkoztak a régiók egyházi vezetői. „Ezek az ismertetések többnyire az oktatás és a szórványgondok körül forogtak, felvetült a kettős állampolgárság kérdése is. Én új elemet, a kórházügyet említettem meg felszólalásom során. Hangsúlyoztam azt, hogy nálunk az egészségügyi esélyek alulmaradnak a magyarországinak és nyugat-európainak, holott semmi nem akadályozza azt, hogy az orvosok és egészségügyi eszközök itt is megjelenjenek. Megkértem az illetékeseket, hogy tegyenek valamit annak érdekében, hogy minél hamarabb el tudjuk indítani a református kórházat. Jó esélyünk van a római-katolikus egyházzal való összefogásra” – mondta Csűry István. „Schmitt Pál válaszképpen kiemelte az egészségügy kérdését, és hangsúlyozta azt, hogy ezt az ötletet komolyan kell venni” – tette hozzá Csűry. A királyhágómelléki református püspök végezetül hozzátette, hogy jövő év januárjában tartják meg a most elmaradt találkozót Orbán Viktorral, amelyen a határon túl magyar protestáns és katolikus egyház vezetői is jelen lesznek.

Pap István

Szóljon hozzá