Velünk az Isten – 2023. március 29.

Azt bünteti, kit szeret.

“A vessző és a dorgálás bölcsességet ád, de a szabadjára hagyott gyermek megszégyeníti az ő anyját.” (Péld 29,15)

Azt mondják, hogy a gyermek a család képét tükrözi vissza, amit lát, amit tanul azt viszi ki a világba. Van egy nagyon jó mondás  románul, “az első hét év otthonról”. Nyilván minden szülő igyekszik, hogy jól nevelje gyermekét, még akkor is ha kell “a vessző és a dorgálás”.

Emlékszem egy alkalommal gyermekkoromban édesanyám nagyon megbüntetett. Gyermeki fejjel akkor nagyon haragudtam miatta, de most felnőttként látom benne az értem aggodó édesanyai szeretetet. Annak a szigórú intésnek még felnőtt korban is hasznát veszem és pozítiv hatással van életemre.

Isten is sok alkalommal int bennünket. Vannak élethelyzetek, amikor nagyon nehéz ezt elhordozni, de a nyomorúság idején, a próbatételek által erőssé és bölccsé tesz bennünket. Lehet, hogy akkor csak zúgolódunk, feltesszük a kérdést: miért velem, miért az én családommal? Nagy tehernek és megpróbáltatásnak tűnik. Ilyenkor nehéz azt is elfogadni, amit az ének így fogalmaz meg: „azt bünteti kit szeret”. Ismerős a terméketlen fügefa példája. Szép levélzet, gyönyörű fa, de amikor a gazda keresi a gyümölcsöt akkor nincs rajta, ezért halálra ítéli a fát. A vincellér közbenjár és kér még egy év haladékot a fának, ez idő alatt megkapálja és megtrágyázza annak tövét, bízva abban, hogy gyümölcsöt fog teremni. Isten is sokszor terméketlen életünket megkapálja, megtrágyázza vesszővel, dorgálással, mert azt akarja, hogy gyümölcsöt teremjünk, hogy legyen ige szerinti bölcsességünk.

Kedves testvérem, ha kereszteket hordozol, nyomorúság van életedben, akkor lásd meg, hogy Isten szeretete van minden vesszőben és dorgálásban. Ő ezek által akarja, hogy megmaradj az Ő szeretetében, kegyelmében. Ma imádkozzunk azokért, akik kereszteket hordoznak! Ámen!

                                                                                                                   Szilágyi István-Róbert,

                                                                                                                                  Dabolc

Vélemény, hozzászólás?