Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. február 7.

Velünk az Isten – 2021. február 7.

   Erre köveket ragadtak, hogy rádobálják, de Jézus elrejtőzött, és kiment a templomból.” (Ján 8, 59)

Jézus és a farizeusok sajnos szemben állnak egymással. Kevés kivétel van az evangéliumokban, amikor egy farizeus vagy egy írástudó nem Jézus ellen nyilvánul meg, hanem mellette foglal állást. Pedig ők voltak Isten népének vallási, szellemi vezetői, akiknek az volt az elsődleges feladatuk, hogy Isten útjára tanítsák az embereket, a lelki sötétségből  világosságra vezessék őket. Ehhez képest vakoknak vak vezetői ők.

Jézus keményen, egyenes beszéddel a szemükbe mondja az igazságot és emiatt meg akarják őt kövezni. Az igazsággal való szembesülés mindig fájdalommal jár, az ember megalázva érzi magát és ez egyfajta düht vált ki belőle, ami aztán nagyobb teret nyerve erőszakos cselekedetre is sarkallhatja. Elsősorban annak akar ártani, aki az igazsággal szembesítette, és megtesz mindent, hogy ellehetetlenítse őt. A bennünk levő régi természet uralkodik rajtunk ilyenkor, és ez alól senki sem kivétel közülünk. Mindanyian így érzünk és gondolkodunk hasonló helyzetben. Hívő emberként is naponta tapasztaljuk, milyen nehéz szembesülni az igazsággal, és elfogadni valamit, ami nem vet jó fényt reánk, amiről úgy érezzük, mintha megrövidítene minket. De nekünk van már egy másik természetünk is, amelyet Jézus adott nekünk akkor, amikor befogadtuk őt az életünkbe. Ez az ajándékba kapott természet képessé tesz minket arra, hogy elfogadjuk a Jézus által rólunk kiállított kevésbé hízelgő bizonyítványt, mert tudjuk már, hogy csak így rendeződhet a kapcsolatunk Istennel és embertársainkkal.

Az igazsággal szembesülni nem kívánók kizárják az életükből Jézust, azoknak az életében nem kíván jelen lenni Isten, elrejtőzik tőlük. Nagy figyelmeztetés ez a mindenkori  magát hívőnek tartó egyén és gyülekezet számára, hogy nehogy valami módon szembe kerüljön Jézussal, mert akkor kizárta őt a templomból, a közösségből s végsősoron az életéből. Engedelmeskedjünk a Jézus szavának és akkor mindenkor köztünk tudhatjuk őt.

                                                                                                 Szilágyi Balázs,

                                                                                                 Szatmár-Láncos

Szóljon hozzá