Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. február 25.

Velünk az Isten – 2021. február 25.

“A papifejedelmek pedig tanácskozának, hogy Lázárt is megöljék, mivelhogy a zsidók közül sokan őmiatta menének oda és hivének a Jézusban.” ( János 12. 10-11).

Mielőtt Jézus bevonul Jeruzsálembe, megcselekszi a legnagyobb csodát: Feltámasztja a négynapos halottat, Lázárt, amiért még többen kezdenek el hinni benne. Hálaként Mária a legdrágább kenettel keni meg Jézus lábait és ekkor jelenti ki Jézus, hogy ezt a dolgot  a kegyes asszony a halálra való felkészítésére cselekedte.
Mi mindent tapasztaltál már meg akár Isten, akár Jézus részéről! Mozdult-e benned a lélek egy fikarcnyit is hálára mindazért, amit kaptál?  Vagy számodra olyan természetes az, hogy Isten olyan sok mindennel ellát, úgy gondolod, a kapott dolgok kijárnak neked? Semmit sem érdemlünk és éppen az a szép, hogy Isten nem érdemünk szerint cselekszik, minden ingyen kegyelemből származik, a legnagyobb ajándék is : A  halál utáni élet. Ezt csak Krisztus adhatja meg.
Növekszik a Krisztus-követők tábora. Sokan mennek el Betániába, hogy lássák Lázárt. Bizonyára a többség csak azért kezd el hinni Jézusban, mert élőként beszélhetnek azzal, akinek temetésén részt vettek, de ezt a hitet is méltányolni kell, annak jele, hogy sokasodik ez a tábor. Ennek látása és érzékelése annyira kiveri a biztosítékot a a papifejedelmekben, hogy már nem csak Jézust akarják elfogni és megölni, azon tanácskoznak, hogy Lázárt is el kell tenni láb alól, akinek a feltámadása azt bizonyítja, hogy Jézus Úr a halál felett is. Teljesen el akarnak oszlatni minden gyanut, minden bizonyítékot meg akarnak semmisíteni, ami arra utal, hogy Jézusnak isteni hatalma van. Halál rá is. Igy lehet megérteni Lázár magatartását, ő nem lesz bizonyságtevő, később sem találkozunk vele a Szentírásban.
Ismerős ez a hatalomféltés, amely oly sok alkalommal ütötte fel fejét a történelem folyamán. Azok a cselekedetek, amelyeket elkövettek ártatlan emberek ellen, az égre kiált. Még mindig vannak le nem  folytatott perek, elodázzák az olyan ügyeket, amelyeknek a végére már rég pontot kellett volna tenni.
Jézus bizonyára értük is imádkozik.
Uram, a kereszt a te utad,
hol fájdalom és vég,
de ennyi nem elég:
az élet az ég felé mutat.
Ámen.
Fodor Lajos

Szóljon hozzá