Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. április 5.

Velünk az Isten – 2021. április 5.

„Tamás pedig, egy a tizenkettő közül, akit Ikernek hívtak, nem volt velük, amikor eljött Jézus.” (Jn 20,24)

Tamás alakja a pesszimizmus, az úgy sem fog sikerülni mintapéldánya. „Menjünk el mi is, hogy meghaljunk vele.” (Jn 11,16) – ő ezekkel a szavakkal indul el Jeruzsálem felé. Nem lát valami fényes jövőt, de azért elindul, s egy ideig ott is van Jézus mellett. Nagypéntekre, sőt a feltámadás napjára is felszívódik. Három kérdésre röviden keressük meg a választ Tamás apostollal kapcsolatosan:

  1. Miért kételkedett Tamás? Tamás lehet, hogy csak egyszer hiányzott, de emiatt kimaradt ebből a csodából. aki kimarad a hívők közösségéből, gyülekezetből, aki nem ápolja testvéreivel a kapcsolatát, az előbb utóbb elveszíti a kapcsolatot az élő Istennel is! Figyelem! Tamás után nem ment senki, nem ő volt a századik juh. Nem kérlelték, hogy jöjjön már vissza a közösségbe. Ő tudta, hol kell visszajönni. Mint a tékozló fiú, tudta hol van az apa háza. A közösségben van a rehabilitálás lehetősége. Ne zárkózz el a közösségből, bárki sértett is meg, nem ér annyit, hogy te kizárd magad az áldásokból.
  2. Miben nem hitt Tamás? A feltámadásban. Sok keresztyénnek azért erőtlen az élete, mert nem látszik az életén, hogy Jézus valóban él! Talán hisznek abban, hogy hit által tisztább, becsületesebb életet lehet élni, de a halálon túli életet csak valami szimbolikus üzenetként fogják fel. Ha nincs feltámadás, hiábavaló a hit, és én is hiába írok itt Istenről.
  3. Miképpen jutott bizonyosságra Tamás? Aki meglátta Jézus áldozatát és szeretetét, az leborul előtte és imádja Őt: „Én Uram, Istenem!” Értem tette ezt Jézusom, és ha ezt valamennyire is felfogom, ez megragad engem, dicsőítem Őt és mégiscsak lehetséges lesz, amit az úrasztalánál ígértem: e kegyelemért háládatosságból egész éltetemet az Úrnak szentelem és már e jelenlevő világban, mint az ő megváltottja, az ő dicsőségére élek. Ámen.

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá