Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. október 23.

Velünk az Isten – 2020. október 23.

“Elmentek azért ők ketten sietséggel, és egy ember házába Bahurim városában, kinek tornácában volt egy kút, és oda szállának alá. Az asszony pedig egy terítőt vőn és beteríté a kút száját, arra pedig darált árpát hintett; és nem vették észre őket Absolon emberei. Mikor pedig elmentek az üldözők, kijöttek a kútból, és elmenvén, megmondák Dávid királynak…: Keljetek fel és menjetek által gyorsan a vízen; mert … tanácsot adott ti ellenetek Akhitófel. Felkele azért Dávid és mind a vele való nép, és általkelének a Jordánon, mire megvirradt…” (2Sám 17,20-22)

Akhimás Saddók fia és Jonatán Abjatar fia visszamarad Jeruzsálembe, hogy a fia elől futó király után híreket vihessenek. Mire megvan a várt információ menekülőre kell fogni, hogy Absolon katonái ne kapják el őket. Még így is isteni gondviselésre, szerencsére és külső segítségre van szükségük, hogy az üldözőket megtéveszthessék.

Egy bahurimi asszony leengedi őket a kútba s a kút száját letakarja terítővel amire darát szór, mintha ott szárítaná. Az álca beválik, az üldözők tovább mennek, majd dolguk végezetlenül hazatérnek hisz elvesztik az üldözöttek nyomát.

Mikor ezt a képet látom, a leterített kutat, a halál jut eszembe… elnyel a kiásott sír s lefedik majd. Egyszer egy láthatatlan színházon, ahol az életet vették végig születéstől a halálig, emlékszem leterítettek pokróccal s kukoricát szórtak rám, de mivel a szemem be volt kötve olybá hatott mintha föld volna…

Szerencsére sem a láthatatlan színház, sem a bibliai történet nem a kút fenekén ér véget a halállal. Volt, van feltámadás.

Isten nem csak Akhimást és Jonatánt menti meg de általuk megmenti Dávidot és azokat akik elkísérik a királyt. Mind általmennek a Jordánon. Át a túlsó partra. Sokszor az örök élet mint túlsó part jelenik meg ahol ki lehet kötni s lehet élni. Mindet Jézus aki legyőzte a sírt s a halált visz át a túlsó partra. Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá