Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. május 18.

Velünk az Isten – 2020. május 18.

“Ezt mondta: Jó Uram, ha kedves vagyok előtted, kérlek, ne kerüld el szolgádat.” (1Móz 18,3)

A vendégszeretetet az Ószövetség népe különösen fontosnak tartotta. Ebben élen járt az ősatya Ábrahám. Ennek a ténynek az alátámasztása ez a fejezet a Szentírásban.

Gyakoroljuk is sokan a vendégszeretetet, jól eső érzés, ha meglátogatnak emberek, és jó vendégsébe is menni a közösség és az emberei kapcsolatok erősitése végett. Vagy csak úgy. Az utóbbi hónapokban azonban valami megváltozott. Nem mehettünk vendégségbe, és a félelem határozta meg, lehetetlenítette a vendégfogadás lehetőségét is. Tény, hogy sokaknak hiányzik ez, de azt is kell lássuk, hogy másoknak pedig egyáltalán nem.

Az, ami Ábrahám idejében természetes volt, hogy egy vendégre szeretettel kell odafigyelni, individualista világunkban sokan ezt észre sem vették, nem tudják mi kellene hiányozzon, elvoltak maguknak, elvannak magukkal, vagy talán magukkal sincsennek kibékülve.

A lelki emberek természetesen ezekben az időkben is igyekeztek keresni a kapcsolatokat, mert azoknak hiánya sokkal nagyobb kárt tesz bennünk, mint bármilyen vírus. Interneten, telefonon keresztül, vagy éppen levelet küldve igyekeztek tartani a lelket embertársaikban. Így történt ez akkor, amikor pár héttel ezelőtt egy lelkipásztor az idős testvérekre is gondolva, akik többnyire nincsenek online, levelet  szórt szét a gyülekezeti tagok között, személyesen vitte el a leírt prédikációkat, elhelyezve a kapukon levő postaládákba. Egy ilyen levélkihordás idején, sajnos, egy kutya leharapta a hírvivő egyik ujjpercét, maradandó sérülést okozott. A lelki fájdalom azonban talán ennél is súlyosabb, ugyanis a kutya gazdája vádaskodóan állt neki a lelkipásztornak, a sajnálat, együttérzés csekély jelét sem mutatva: mit keresett ő ott pandémia idején?

„A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek – tudtukon kívül – angyalokat vendégeltek meg.” (Zsid 13,2) Fordítsuk ezt meg! Aki a vendégszeretet nem gyakorolják, annak az angyalok, de maga az Isten is elkerüli a házát. Az Isten nélküli élet pedig maga a Pokol.

Gyakorold a vendégszeretetet és Isten sem fogja elkerülni házadat! Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá