Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. június 26.

Velünk az Isten – 2020. június 26.

,,Az asszony teherbe esett, és fiút szült. Amikor látta, hogy milyen szép, három hónapig rejtegette.” (2Móz 2,2)

A filmekben általában a főszereplők ragadnak meg bennünket, az aki a cselekmények középpontjában áll. A filmes szakma azonban nemcsak a főszereplőket jutalmazza Oscar – díjjal, hanem a háttér munkások munkáját is elismerik. Oscar díj kategóriái között megtaláljuk a legjobb jelmeztervezés, legjobb hangrögzítés, legjobb operatőr, legjobb smink díjjelöléseket is.

A mai Ige Mózes születésének történetéből való. Ki ne ismerné Mózest, akinek öt könyve van a Bibliában, aki vezette a népet a pusztában, akinek az Isten lediktálta a Tízparancsolatot? Viszont ki az, aki ismeri az édesanyját, a nevét? Isten erre a történetre is megkaphatná a legjobb rendező díjat, míg az anya a legjobb női mellékszereplőt. Mózes sokat köszönhetett anyukájának, nemcsak azt, hogy megszülte, hanem egy olyan időben, amikor minden fiúgyermeket megölnek, akkor életben tartotta. Miután a folyóra biztonsággal kitett kisgyermeket a fáraó leánya megtalálta, Mózes anyja dajkaként kerül a történetbe: a gyermek visszakerült anyjához. Férjével olyan gyermekeket nevelnek, mint Mirjám, Áron, Mózes, akik egy egész nép vezetésében részt vesznek.

Ez a rész nem említi Mózes szüleinek nevét, csak annyit árul el róluk, hogy Lévi törzséhez tartoztak. Azonban a Bibliában egy nemzetségtáblázatban megtaláljuk az anya nevét: Jókebed. Ez név az első a Héber Bibliában, amiben Isten neve szerepel (Isten az ő dicsősége).

Munkánk nem mindig reflektorfényben úszik, van, hogy a háttérmunkát mi végezzük.  Munkánkat nem a reflektorfényért végezzük, hanem Isten dicsőségért. Bármit is munkálkodunk, az nem hiábavaló. Ahogy mondta Teréz anya: „Mi magunk úgy érezzük, hogy amit teszünk, az csak egy csepp az óceánban. De az óceán kevesebb lenne e csepp nélkül.”

Csatári Leila

Szóljon hozzá