Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. szeptember 30.

Velünk az Isten – 2019. szeptember 30.

“Jobb a szegény, de bölcs gyermek a vén és bolond királynál, aki már nem viseli el a figyelmeztetést.” (Préd 4,13)

Lényeges ebben a mondatban, hogy egy király mondja, tehát felfoghatjuk önkritikának is. Salamon, aki sokmindent elért az életben, már nem akar fejlődni? Jó neki úgy, ahogy van? Már semminek nem tud örülni, semmit nem akar tanulni?

A mai kiskirályok is így vannak vele. Az ember képes elérni egy szintet, amikor már úgy érzi, őt nem illik kritizálni. Nos, itt szűnik meg élő embernek lenni. Nem azért vannak vele, mert ember, hanem azért, mert gazdag. Nem azért barátkoznak vele, mert szeretik, hanem azért, hogy hasznot húzzanak belőle. Ezért mindent megtesznek, hízelegnek, hazugságokat mondanak neki, amit el is hisz magáról, s már az istenek panteonjában képzeli magát.

Ezzel szemben ott van egy szegény kisgyermek, álmokkal a szemében, vágyakkal, és ami fontosabb, fejlődésre való hajlamossággal. Azt hiszem ezért is mondja Jézus azt, hogy legyünk olyan, mint a kisgyermekek. Amig elfogadjuk a figyelmeztetést, és abból tanulni tudunk, van életcélunk is, és nem viselkedünk úgy, mint akik már elértük azt, hanem célegyenest futunk a cél felé. Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá