Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. október 4.

Velünk az Isten – 2019. október 4.

„Ne légy hirtelen a lelkedben a haragra; mert a harag a bolondok kebelében nyugszik.” (Préd 7, 9)

A harag nem jó tanácsadó: – mondogatják, s okosan. Az Írás szerint a harag néha elkerülhetetlen, de ne menjen le a nap a te haragoddal. Kicsit tovább is megy, a szentíró s azt mondja. Bár haragudjatok, de ne vétkezzetek.

A harag nem csak önmagában rossz, ami megmérgezi az embert, de legtöbbször istentelen, embertelen, sőt ember ellenes tettekben folytatódik bosszúként. No, ezt kell elkerülni.

Ha az ember vét, hibázik utána, ha belátja, megbánja elnézést kérhet, de jobb, ha a rossz dolgok meg sem történnek, erre próbál rávezetni Isten Igéje. Ne légy hirtelen, ne légy forrófejű s pláne ne a haragban légy hirtelen. Nyugodj meg, nyugodj le. Ami megtörtént bármennyire rossz is rádnézve már megtörtént elkerülhetetlen, azon fáradozz, azon agyalj, hogy ebből a szorult helyzetből mi a legjobb kiszabadulási útvonal. Hagyd, hogy az Ige vezessen. Ha az ember képes lecsendesíteni a szívét, ha képes kontrolálni az indulatait, ha tud kicsit hátrébb lépni egy-egy helyzetben s nem begőzölt fejjel, hanem higgadtan dönt, az csak jó lehet.

A Prédikátor a haragot dajkáló embert bolondnak titulálja. Létezhetetlen, hogy az ember néha ne sértődjön meg, ne akadjon ki, vagy ne érezzen haragot. De más fellobbanni és más égni. Más, amikor jön s kioltom, elhesegetem s más, amikor dédelgetem, s már tervezem is az ellentámadást. Nyugodt, haragmentes napot kívánok mindenkinek, sok türelmet és erőt, ha mégis jönnek a bosszúságok. Ámen.

Jobb Domokos,
Ombod

Szóljon hozzá