Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. június 10.

Velünk az Isten – 2019. június 10.

„Asszony ne viseljen férfiruházatot, se férfi ne öltözzék asszonyruhába; mert mind útálatos az Úr előtt, a te Istened előtt, aki ezt míveli.” 5Móz 22,5

 A fenti Ige, nem arról beszél, hogy ki viselje a nadrágot a házasságban: a fértfi-e vagy a nő? Még csak arról sem beszél, hogy a nő ne járjon nadrágban. Az, hogy  milyen ruhadarabok valók férfiakra s milyenek nőkre inkább kultúra, hagyomány és történelmi helyzet kérdése. Bizonyos foglalkozásokhoz, bizonyos esetekre meg van a megfelelő, kényelmi és hasznossági elveket követő öltözködésformák. Skóciában a férfiak is szoknyát hordtak egykor, a magyar nők meg nadrágban ülték meg a lovat a honfoglalás idején. A rómaiak tógát hordtak, míg az őserdő bennszülöttjei csupán egy ágyékkötőben flangáltak a fák között. Ezzel sem akar semmit kezdeni az Ige.

Itt arról van szó, hogy a nő maradjon nő, a férfi pedig férfi, mindenestől, viselkedésében is, kinézetében is, gondolataiban is. Mindenki látszon annak ami és ne akarjon másnak látszani mint aminek alkotta őt Isten. Mert Isten teremtette az embert, férfiúvá és asszonnyá teremtette őket, és nem akartja, hogy a szerepek összekeveredjenek egymásba csússzanak, eltorzuljanak. És ez nem homofóbia, ez Isten terve és akarat.

Nem a ruha teszi az embert! – vallja a közmondás, és ne is akarjuk elhinni és elhitetni, hogy mások vagyunk mint amik. A világ torzulásait utálja az Isten, és a mi világunk eléggé degenerált az eltorzult emberek miatt, transzfesztiták és transzneműek menetelnek felvonulásokon és nyernek dalfesztiválokat. Elmebeteg, vagy igen is okos magukat nőknek valló férfiak nyernek női futóversenyeket. Nem kell elítélni őket, és utálni sem, azt megteszi Isten: most utál s majd megítél, de nem szabad némán elnézni ami körülvesz, szólni kell, mert ez meg igen is ránk bízatott! Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá