Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. február 7.

Velünk az Isten – 2019. február 7.

“Amikor Jézus észrevette, hogy jönnek, és erőszakkal királlyá akarják tenni, visszavonult ismét a hegyre egymagában.” (János 6, 15)

      Olyan hihetetlennek tűnik az, ami ebben a történetben végbemegy. Jézus valahányszor csodát tesz egyetlen célja van, éspedig az, hogy egyértelművé  tegye mindenki számára, hogy Ő a megígért Messiás, az Isten Fia.  János evangélista valójában erre az egy dologra fókuszál az egész könyvben. Nem véletlenül fejezi be így az evangéliumát:” Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek, hogy Jézus a Krisztus, az Isten Fia…” Ennek ellenére a bemutatott csodák még sem hozzák meg minden esetben a kívánt eredményt. Vajon mi ennek az oka?

      A kenyerek és halak megszaporítása csodájának ötezer  férfi és még legalább ugyanannyi nő és gyermek volt a szemtanúja illetve haszonélvezője. Látták már Jézus csodatevő erejét máskor is, éppen emiatt követték őt annyian ide is, mert az emberben mindig ott van a szenzáció utáni vágy. Bennük volt az, hátha újfent valami rendkívüli eseménynek lehetnek  a részesei.  És Jézus valóban újra csodában részesíti őket, de a sokaságban ez nem úgy csapódik le, ahogy azt Jézus szerette volna. Ők kenyér-királlyá akarják tenni, aki minden földi problémájukat megoldja, aki megteremti a testi ember számára egyedül üdvözítő jólétet, gazdagságot. Természetesen, Jézus ezt nem fogadja el.

     Hányan gondolkodnak ma is hasonló módon, kiknek csak arra kell Isten, hogy megadjon számukra mindent, amit szeretnének, amiről úgy gondolják, hogy hiányzik a boldogsághoz. Csak a  kívánságot teljesítő Istennek van helye sok ember életében. De, ha nem adja meg, amit kérnek -pénzt, egészséget, szép karriert, hosszú életet stb.- , akkor eldobják maguktól, mint a nyeretlen lottószelvényt. Pedig Isten sokkal többet akar nekünk adni annál, amit mi kérünk tőle. Ő nemcsak holmi földi javakban akar részesíteni – néha ezeket is megadja-, hanem igazi boldogságot ajándékoz nekünk, a vele való szoros kapcsolat áldását, amely többet ér minden földi jónál. Önmagát kínálja fel nekünk Krisztusban, méghozzá nem csak ideig óráig, talán néhány évtizedig, hanem egy örökkévalóságon át.

    Az ember legnagyobb problémája nem a földi kenyér hiánya, sok vagy kevés volta, hanem a bűn jelenléte az életében. Jézus olyan királyod akar lenni, aki megszabadít téged a bűn átkától és Isten gyermekévé tesz. Ez az igazi boldogság, amely  egy életen át tart és az örökkévalóságba torkollik. Ámen.

                                                                                                     Szilágyi Balázs,

                                                                                                     Szatmár-Láncos

Szóljon hozzá