Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. augusztus 26.

Velünk az Isten – 2019. augusztus 26.

“De vajon lakhat-e Isten a földön, együtt az emberekkel? Hiszen az ég, sőt az egeknek egei sem fogadhatnak magukba téged, hát még ez a ház, amelyet én építettem!” (2Krón 6,18)

A Mindenható című filmben, ahol Jim Carrey játssza a főszerepet, Isten úgymond rábízza bizonyos ideig a főhősre a világ egy részének irányítását, s közben azt mondja, hogy Ő addig elmegy szabadságra. S, amikor jön a megdöbbent hangon feltett kérdés: Isten szokott szabadságra menni? A válasz ez volt erre: Gondolj a sötét középkorra!

Isten nem megy szabadságra, de kiszoríthatjuk Őt életünkből, melynek Ő akkor is tanúja. A sötét középkor az életünkben akkor következik be, amikor Isten helyett mi mondjuk meg, mi a jó, és mi a rossz, amikor úgy gondoljuk, nincs szükségünk Istenre, mert mindent megoldunk mi, mikor mi cselekszünk, és az önimádat elhatalmasodik. Ez Isten áldó jelenlétének hiánya.

Őt nem lehet bezárni egy épületbe, de ki lehet zárni a szívből. Őt nem lehet befogadni egy épületbe, de lakhat a szívben. Ennek ellenére vannak épületek, templomok, imaházak, gyülekezeti termek melyek az Ő dicsőségét hirdetik, ég felé újjként mutató tornyok, melyek hirdetik Övé minden hatalom.

Valaki egyszer azt mondta, hogy jobb horgászás közben Istenre, mint templomban a horgászásra gondolni. Részben ez igaz is, de a legjobb, legfeltöltőbb mégis a templomban, a testvérek közösségében Istenre gondolni. Mégis van tehát egy hely, ami abban segít, hogy az Isten a szívedben lakjon. Értelme nincs kijátszani egyiket a másik ellen.

És ez fordítva is működik. Szomorúan nézzük a nyugati templomok elnéptelenedését, lerombolását, de azok csupán valaminek a következményei, mégpedig annak, hogy ott a szívekben kezdődődött el először a középkor.

Hol lakik Isten? Vedd elő a személyi igazolványodat! Van rajta egy cím. Ott lakhat az Isten. De ez a te döntésed is! Ámen!

Rácz Ervin,
Szigetlanka

Szóljon hozzá