Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2019. augusztus 21.

Velünk az Isten – 2019. augusztus 21.

„Salamonnak, Dávid fiának királyi hatalma megerősödött, mert az ÚR, az ő Istene vele volt, és igen naggyá tette őt.” (2Krón 1,1)

Salamon királyságának erőssége megmutatkozott a bölcsességben, a gazdagságban, a megbecsülésben és a folyamatos sikerekben. Ennek az volt az oka, hogy „az ÚR, az ő Istene vele volt”. Tudom, hogy van erre racionálisabb magyarázat is, miszerint Salamon minden bizonnyal kivételes képességű vezető volt, aki előnyös szövetségeket kötött, így pedig hírnevet és gazdagságot szerzett magának. Ahhoz, hogy mindezt elérje rendkívüli módon kellett ismernie a társadalmi kapcsolatokat. Megvizsgálhatjuk Salamon életét és munkásságát gazdasági, pszichológiai, szociológiai, diplomáciai és még rengeteg szempontból, de a valóság az, hogy minden sikere egyedül Istennek volt köszönhető. Tőle kapott bölcsességet és ezzel együtt olyan gazdagságot, amelyhez fogható nem volt Izráel királyságának történetében, sem előtte, sem utána.

Salamon Istene, a mi Istenünk is, aki Jézus Krisztusban kijelentette magát nekünk, mi pedig a hatalma mellett megismerhettük a végtelen szeretetét is. Jézus által ezt ígérte nekünk: „én veletek vagyok minden napon” (Máté 28, 20), tehát ma is. Fel sem érhetjük ésszel, hogy mekkora nagy áldása ez az életünknek. A világ teremtője és fenntartója, miközben gondoskodik a világegyetem minden részletéről, a bolygók mozgásáról, a természet rendjéről, a több milliárd ember lélegzetvételéről, rendíthetetlenül és mégis szerényen ott van velünk életünk minden pillanatában. Ő minden nap velünk van, hogy megerősítsen. A gyászt és bánatot feldolgozni nem tudó, megfáradt lelkű emberek, a vigasszal együtt megújult életkedvet kaphatnak. A test kórságaival küzdő, legyengült betegek meggyógyulhatnak és megerősödhetnek. Az emberi lélek útvesztőiben eltévedt, örökös félelmek között raboskodó, csüggedtek, életcélt és felszabadulást nyerhetnek. A mindennapok különböző kihívásaiban folyamatosan kimerülő és megkeseredő tanácstalanok, megízlelhetik az élet frissességét és jó ízét, sőt ők maguk is megízesíthetik mások életét. „Ha Isten velünk, ki ellenünk?” (Róma 8, 31), teszi fel bátran a kérdést Pál apostol, mi pedig ez alapján ezt mondhatjuk: ha Isten velünk, akkor nincs lehetetlen.

Az Úr velünk van! Ezt az ígéretet kaptuk, ő pedig mindig hű az ígéreteihez. Törekedjünk arra, hogy mi is vele maradjunk. Ámen.

Erdei Árva István,

Szamoskóród-Dobrácsapáti

Szóljon hozzá