Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. szeptember 23.

Velünk az Isten – 2018. szeptember 23.

“Ezeket tegyétek: Mondjon igazat mindenki a felebarátjának! Igaz és tökéletes ítélettel ítéljetek kapuitokban!” (Zakariás 8, 16)

    Felhívás hangzik Isten részéről népe felé. Az Úr megmondja, mit kell tenniük ahhoz, hogy  áldását élvezzék. A népnek már van komoly tapasztalata abból, hogy milyen az, amikor Isten féltő szeretetéből haragját mutatta ki irántuk. Életüknek, munkájuknak, jószáguk igavonásának semmi becsét, hasznát nem élvezték (10.vers). Az Isten iránti engedetlenségnek mindig nagy ára van. Keserű lecke volt ez számukra.

    Vajon nekünk volt-e már ilyen tapasztalatunk? Amikor megfeszített erővel próbáltad elérni, amit szerettél volna, végrehajtani, amit elterveztél, és mégsem sikerült, vagy mégis, csak éppen örömet nem nyújtott senkinek. Lehet, hogy jó szándék vezérelt, csak éppen az, amit tenni szándékoztál illetve tettél, valahogy nem volt összhangban Isten gondolatával, elképzelésével. Ha kizárjuk Istent az életünkből az maga után vonja  haragját, s mindenen átok lesz, amihez kezdünk.

   Ennek immáron vége – mondja az Úr-, mert mostantól kezdve Isten népe között fog lakni. Szíve megtelhet örömmel és bizakodással, pezsdülő élettel. Ha Isten közöttük lakik, ajándék az öregség, s ugyanúgy az ifjúság – önmagában véve és egymás számára szintén.

   Ahhoz, hogy ez valóság legyen ennek az a feltétele, hogy “mondjon igazat mindenki a felebarátjának”,  s a társadalomban érvényesüljön az igazság. Az igazmondás alapvető feltétele a két ember közötti  szeretetkapcsolat kialakulásának és megszilárdulásának. Így lesz áldás az emberi kapcsolatokon , és örömmel teli a mindennapi élet, nehézségei ellenére is. Jézus mondja: “Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bővölködjenek”(János 10, 10b).  Járjunk az Úr útján, hogy ne haragját, hanem szeretetének gazdagságát érezzük életünkben. Ámen.

                                                                                                                   Szilágyi Balázs,

                                                                                                                   Szatmár-Láncos

Szóljon hozzá