Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. június 28.

Velünk az Isten – 2018. június 28.

“És vigye fel a pap az égőáldozatot és az ételáldozatot az oltárra, így szerezzen néki engesztelést a pap, és tiszta lesz” (3. Mózes 14. 2O).

Minden kornak megvolt és megvan a maga betegsége, amely szedte és szedi áldozatát ma is. Mózes korában a poklosság terjedt el, egyik emberről terjedt a másikra, ezért az e betegségben szenvedőket lehetőleg elkülönítették a közösségtől, mai szóhasználattal élve karanténban tartották őket. Megfelelő kezeléssel, főleg rendszeres tisztálkodással nehezen  meg lehetett szabadulni ettől a bőrbetegségtől, de nagyon sokan vesztették életüket e betegségben.
A Mózesi Törvény külön foglalkozik ezzel a betegséggel, valóságos vallásos ceremóniát ír elő azoknak, akik e betegségben szenvednek. Ki ne hitt volna a papoknak, abban a reménységben élve, hogy meg tudnak gyógyulni? A gyógyulásban való hit minden beteg segítségére van, az a reménység, hogy újból egészséges lehet valaki, hozzá járul a gyógyuláshoz.
Az ószövetségi ember bármilyen betegséget összekapcsolt a bűnnel. E szerint, ha valaki beteg lett, valamilyen bűnnek a következményeként gyengült le a szervezete, vagy vált poklossá a teste. Még ebben a hittudatban élnek a Jézus korabeli zsidók is, gondoljunk csak arra, hogy a tanítványok kérdezik meg a mestert, amikor a vakon születettet viszik hozzá: Ő vétkezett- e vagy az ő szülei közül valamelyik?  Jézus ekkor lerombol minden emberi beidegződést: “Sem ez nem vétkezett, sem ennek szülei”.
Ez a kiemelt igerész is ezt sugallja: valamiért engesztelést kell szerezni, ezért kell az áldozatot bemutattatni, valakinek közben kell járni a bűnös -betegért, hogy megtisztuljon.
Nekünk áldott orvosunk van, “betegségeinket ő viselte”. Ha meg is látogat bennünket az Isten kórságokkal vagy testi nyavalyákkal, higgyünk abban, hogy ezektől meg lehet szabadulni, imádkozva, bízva Isten gyógyító erejében. Csak egy dolog ellen nincs orvosság, de a Feltámadott még a halál elleni gyógyszert is adja: hinni az örök életben.
Lehet, hogy elkerülhetetlen,
de az szent  bizonyosság,
hogy Istenben és Krisztusban
nem lehet lehetetlen. Ámen.
Fodor Lajos

Szóljon hozzá