Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. június 26.

Velünk az Isten – 2018. június 26.

“Ha valamely ember testének bőrén daganat, vagy tarjagosság, vagy fehér folt támad, és az ő testének bőrén poklos fakadékká lehet: vigyétek el az ilyet Áronhoz, a paphoz, vagy egyvalamelyikhez az ő papfiai közül. És nézze meg a pap azt a test bőrén lévő fakadékot. Ha a szőr a fakadékban fehérré változott, és ha a fakadéknak felülete mélyebben van az ő testének bőrénél: akkor poklos fakadék az. Mihelyt látja ezt a pap, tisztátalannak ítélje azt.” 3 Mózes 13:2-3

Az Ószövetség nem sokat beszél a test betegségeiről vagy éppen azoknak gyógyításáról. Az Újszövetség korában is sok betegséget úgy értelmeztek, hogy az valamilyen bűnnek a büntetése (Jn 9:1) vagy hogy démoni megszállottság következménye.” (Mt 15:22 stb.).

Nem volt ez másképpen a középkori világ gondolkodásában sem, amikor a pestis vagy más betegség végigtombolt valamely országban vagy tartományban, akkor azt a rossz erőknek tulajdonították. Mózes harmadik könyve a poklosságot félelmetes volta miatt többször említi. Annak a kornak a legfélelmetesebb betegsége volt, amelytől minden ember remegve tartott, akárcsak ma a tumortól. A Szentírás sokszor a poklosságot Isten súlyos büntetésének tekinti: Mirjám, Géházinál vagy Uzziás király poklossága Isten kezében volt. A poklosság vagy mai szóval élve, a lepra ázsiai és afrikai országokban ma is előforduló gyógyíthatatlan betegség. A betegségben szenvedő ember testének bőrén kisebesedő daganatok lépnek fel és terjednek egyre tovább, az idegeket támadó lepránál pedig a végtagok sorvadnak el ízenként. Az ilyen betegnek minden esetben távol kellett élnie, a közösségtől kirekesztve.

Nekünk a mai orvostudománynak köszönhetően nem kell ettől a betegségtől félnünk, de vannak más betegségeink vagy lelki gyötrelemeink, amelyek lehet, hogy magunk gondolatai szerint nem engednek emberek közelébe. Pedig egy őszinte beszélgetés, gondjaink és terheink megbeszélése, Isten előtti kitárása, sokkal többet segítenek, mint a gyógyszerek. Az Áldott Orvos ma is gyógyít, sebeket kötöz, ezért keressük Őt bátran! Ámen.

Ilonczai Zsombor Ferenc,

Szárazberek – Pusztadaróc

Szóljon hozzá