Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. július 8.

Velünk az Isten – 2018. július 8.

       “Amiben pedig fogyatkozás van, abból semmit se áldozzatok, mert az nem lesz kedves neki tőletek.” (3Mózes 22, 20)

   Áldozat és élet szorosan egymáshoz tartoznak. Áldozat nélkül nincs igazi élet. Az ószövetségi választott nép életében az áldozatbemutatás az istentisztelet részét, annak kiemelkedő mozzanatát képezte. A sokféle áldozat előképe volt annak az áldozatnak, amelyet Jézus Krisztus mutatott be a Golgotán. Ebben benne van a teljes odaszánás Istennek, a hálaadás, a bűnbocsánat és örök élet. Íme, a kereszten látható igazán mennyire szoros az összefüggés az áldozat és élet között!

    A mindennapok történései is azt bizonyítják, hogy áldozat nélkül nem élet az élet. A mi számunkra az áldozat azt kell  jelentse: lemondok önmagamról a másik emberért, mindenben az ő javát keresem. Ha kell, kész vagyok ezért akár kárt szenvedni is. Az általam hozott áldozatban nincs semmi önzés, számítgatás, hanem csakis feltétel nélküli önátadás, szívből való cselekvés.

   Tizenéves korú a nyolcvanas években voltam. Ez volt az ún. “aranykorszak”. Emlékszem azokra a szűkös időkre, a boltok porosodó üres polcaira, amikor nagyon nehéz volt hozzájutni az alapvető élelmiszerekhez. Édesanyámnak -Isten nyugosztalja- néhanapján sikerült vennie egy-egy fagyasztott sovány “tránsált” csirkét (a mellehúsa nem volt rajta), amiből aztán elkészítette a vasárnapi ebédet az öttagú családnak. Sose felejtem el, hogyan osztotta el a húst közöttünk: mi, gyerekek kaptuk meg mindig a legjavát, ami maradt (ha maradt egyáltalán!),a csontos részből, azt édesapámmal ketten fogyasztották el. És ez így történt minden alakalommal!

     Azt gondolom, az önátadás szép példája ez. Körülbelül ezt jelenti ma áldozatot bemutatni. Az ilyen áldozatban nincsen fogyatkozás, ezért kedves az Isten előtt. Erre törekedj te is nap mint nap. Ámen.

                                                                                             Szilágyi Balázs,

                                                                                             Szatmár-Láncos

Szóljon hozzá