Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. július 13.

Velünk az Isten – 2018. július 13.

„Ha a felebarátod elszegényedik, és keze erőtlenné lesz melletted, segítsd meg őt, akár jövevény, akár zsellér, hogy megélhessen melletted. Ne végy tőle kamatot vagy uzsorát, hanem féld Istenedet, hogy megélhessen melletted atyádfia. A pénzedet ne add neki kamatra, és eleséget se adj neki uzsorára. Én, az ÚR vagyok a ti Istenetek, aki kihoztalak titeket Egyiptom földjéről, hogy nektek adjam Kánaán földjét, és Istenetek legyek.” 3Móz. 25,35-38

A: „ne végy tőle kamatot vagy uzsorát, … a pénzedet ne add neki kamatra,” gondolatok alapján beszélhetnénk a bankok ellen, meg azok ellen akik házi uzsorások s „kamatospénzt” adnak vesznek. De az Isten igéje nem őket akarja nevelni, persze ha ők is Isten népéhez számolják magukat, vagy olvassák az igét őket is.

Ami tény, több mint 3000 évvel ezelőtt is voltak gazdagok és szegények, tehetősek és nyomorultak. Az is tény hogy bárki elszegényedhet, ha vállalkozása megreked csődbe megy, ha munkabírása elsorvad. Isten nem nekik szól hogy kérjék ki maguknak, hogy neki jár a megélhetés, hogy őket meg utódaikat nem lehet rabszolga sorba vetni.

Isten az épekhez, a boldogulókhoz szól és próbálja őket érzékenyíteni, hogy lássák mások gondját és segítsenek. Egy család, egy gyülekezet egy nép kiváltképp ha Isten népe kell, hogy  gondot viseljen az elesettekre és fontos hogy a hátrányos helyzetűekkel testvérként bánjon s ne nyomja még mélyebbre a szorongatott helyzetben levőt.

A világ több tízmillió, tán milliárdot is meghaladó lét minimum alatt élőn te egyedül nem tudsz segíteni, de biztos tehetsz valamit azért aki az orrod előtt nyomorog, aki a szemed láttára nélkülözik, ha füleddel idehajolsz mindenképp. Isten népe vagy megszabadult nép.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá