Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. február 9.

Velünk az Isten – 2018. február 9.

„Hazájába érve a zsinagógában tanította őket, úgy, hogy megdöbbentek, és azt mondták: Honnan veszi ez az ember ezt a bölcsességet és ezeket az erőket? Hát nem ez az ácsmester fia? Nem Máriának hívják az ő anyját, testvéreit meg Jakabnak, Józsefnek, Simonnak és Júdásnak? Nemde közöttünk élnek nőtestvérei is? Honnan tudja hát mindezeket? És megbotránkoztak benne.” (Mt 13.54-57)

 Nem tudom miért jobb az ami idegen, s persze nem is jobb de valahogy úgy vagyunk vele, ha valami külföldről jön, ha valami máshonnan származik legtöbbször azt gondoljuk rá (róla), hogy jobb. Nem jobb esetleg más.

            Jézus visszatér gyermekévei hazájába s őket is tanítja mert ők is fontosak, nekik is a megváltás lehetőségét kínálja. És jól csinálja ez kiderül abból, hogy elgondolkodnak, szinte kiakadnak beszédén tettein: „húú bakker ez ott volt, ez jól meg aszondta”. Sajnos ez a döbbenet nem felismeréshez vezetett, hanem botránkozáshoz.

            Nem ez az ács fia, a Mária gyermeke s a testvérei is mind itt vannak mind ismerjük őket. Nem esik messze az alma a fájától, hát mégse akkora durranás ez a Jézus, a Jakab meg a Júdás testvére. Ismerjük a rokonait. Az ember sem az apja vagy az anyja, vagy a rokonai, mindenki egy személy egy egyén és más más egyéniség és tehetség.

            A Nazaret beliek logikája ott hibázik, hogy azt gondolják Jakab, meg Júdás a József és Mária gyermekei olyanok mint az Úr Jézus. Nem tudják, hogy ő valójában Szentlélek munkája által lett emberré, nem tudják hogy Ő a testé lett Ige. Aki korábban így szól hallgatósághoz: Boldog az, aki nem botránkozik meg bennem. Mt.11,6. A tettei és nem a képességei jellemzik az embert. Sajnos a Nazaret belieket ez az elutasítás jellemezte…

Itt is ki lehetne mondani az áment, felhívva a figyelmet, hogy te ne kövesd el ezt a hibát, hogy alábecsüld Isten Fiát, hogy megbotránkozz Jézusban, hogy felháborodj valamiért s haragudj rá. Te inkább szeresd s hívd segítségül…

De én tovább megyek. Milyen fantasztikus az, hogy a fenn említett Jakab és Júdás apostolok lesznek s Jézus halála, feltámadása és mennybemenetele után aktívan vesznek részt az evangélium terjesztésében. Jakab is, júdás is egy-egy levelecskét csatol ahhoz az Új szövetség könyvéhez. Új szövetség amit Jézus drága vérével szerzett meg!

Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá