Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. február 21.

Velünk az Isten – 2018. február 21.

Ahol jó neked

„Péter pedig megszólalt, és azt mondta Jézusnak: Uram, jó nekünk itt lennünk. Ha akarod, építek itt három sátrat, neked egyet, Mózesnek is egyet, Illésnek is egyet.” (Mt. 17,4)

Egy kimerítően gyötrelmes életszakasz után, esetleg valamilyen hitet próbáló lelki traumát követően, vagy csak egyszerűen egy nehéz nap végén, talán te is megnyugvást keresel az elcsendesedésben.

Az összekulcsolt ujjak felidézik a tudatalattidban a szülői, nagyszülői szeretetet, amely megtanított téged erre az élet- és lélekmentő mozdulatra. Ilyenkor az imádság többnyire egy nagy sóhajjal kezdődik, amelyben fájdalmasan felnyög a megtett út terhe, de ugyanakkor meglapul benne az Úr megszólításával kapcsolatos tanácstalanság is. Hogyan kellene elkezdeni? Még mielőtt választ találhatnál a felmerült kérdésre, máris azon kapod magad, hogy valósággal árad belőled a szó, a gondolat, mint a szülőt rég nem látott gyermek, aki a család újraegyesülésében összefüggéstelenül ontja magából az élményeket. Közben egészen hatalmába kerít egy megnyugtató, békét hozó légkör, ami magával ragad egy nem evilági harmóniába és könnyűszerrel ennyit mondasz: Uram, jó nekem itt lenni. Erről tett tanúbizonyságot Péter is a megdicsőülés hegyén, amikor Jézus „arca ragyogott, mint a nap, ruhája pedig fehér lett, mint a fényesség” (2. v.). Erre, a tanítvány első gondolata, hogy sátrakat épít Jézusnak, Mózesnek és Illésnek. Alapvető vágy, hogy az idilli állapotot, az ember szeretné állandósítani, de ebben az életben nem lehet. Jézus és az őt elkísérő tanítványok később lementek a hegyről és visszatértek a szenvedés felé vezető útra, ahol már várták a gyógyulni, szabadulni vágyók, de a gyilkos szándékú képmutatók is.

Így kell nekünk is visszatérnünk az imádság mennyei lelkiállapotából a mindennapokba, megpakolva anyagtalan tarisznyánkat a Lélek gyümölcseivel: „szeretet, öröm, békesség, hosszútűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség ” (Gal. 5, 22-23). Ámen!

Erdei-Árva István,

Szamoskóród-Dobrácsapáti

Szóljon hozzá