Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2018. december 21.

Velünk az Isten – 2018. december 21.

 „Annakokáért mi is, kiket a bizonyságoknak ily nagy fellege vesz körül, félretéve minden akadályt és a megkörnyékező bűnt, kitartással fussuk meg az előttünk levő küzdő tért. Nézvén a hitnek fejedelmére és bevégezőjére Jézusra, aki az előtte levő öröm helyett, megvetve a gyalázatot, keresztet szenvedett, s az Isten királyi székének jobbjára ült.” (Zsid 12,1-2)

Van aki úgy gondolja, ha hisz Istenben az garancia arra, hogy kényelmes, boldog élete lesz, s bár ez tartalmilag igaz de nem rózsaszín felhőködön keresztül kell látni Istent és szemlélni a világot. Van hogy a tüdőrák nem kikerülhető, s a halál mindenképp megkaparint még ha hiszünk is.

A hit verseny, a hit futás, a hit próbatétel, izzadsággal, vérrel-verítékkel, görcsökkel telített. Előtte edzeni kell, hogy bírja az emberfia, fel kell készülni becsülettel, s aztán sorompóba állni mint a középkori bajnokok. Nem sima futópálya az előttünk álló életút, de küzdőtér, aréna, akadálypálya: vizesárokkal, falakkal, halálos csapdákkal. Akadályok, nehezítések vannak mindenhol, s oroszlánok is. Az ördög mint ordító oroszlán szertejár…

Éppen ezért, félre kell tenni az akadályokat. Le kell hagyni, le kell rázni a belénk kapaszkodó bűnt, ellene kell állni a Sátánnak, s ahogy Pál vallja homlokegyenest a célnak kell nekifeszülni. A cél az Isten maga, kitárt karja a célszalag. A célban s a dobogó legfelső fokán Jézus áll, aki helyet szorít neked is magamellett, s fejedre teszi ama bizonyos hervadhatatlan győzelmi koszorút ha futsz. Megteheti mert megvette a gyalázatot, felvásárolta az adóslevelünket, a gyalázatunkat, a bukásunkat, a készületlenségünket, a doppingolásunkat, a csalásunkat… mindent ami bennünk rossz volt. Ő mindent megtett, de futni neked kell! Fuss hát az életedért! Fuss felé ne csak andalogj… Ha gyengülsz gondolj a korábbi „olimpikonokra” vagy legalább is „ikonokra” – nem a deszkára festett szentek képeire, habár tán még ők is példák lehetnek ugyan úgy mint Gedeon, Bárák, Sámson, Jefte, Dávid, Sámuel és a próféták meg a többiek – az előttünk járó, futó, küzdő, harcoló atyákra, szent emberekre, nézz fel s ne hibáikat lásd de hitüket. Vesd bele magad az ünnepbe! Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá