Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. október 23.

Velünk az Isten – 2017. október 23.

„… Útjuk szerint cselekszem velük, a maguk ítélete szerint ítélem meg őket, hadd tudják meg, hogy én vagyok az ÚR!” (Ez 7,27b)

Reklámokból ivódik belénk a mondat: „mert megérdemled.” Könnyűzenei slágerből csendül felénk: „Nekem ez jár.” No, de mi jár nekünk, a szánkon kívül?

Az úri imádságban azt kérjük az Atyától, hogy úgy bocsássa meg bűneinket, ahogy mi bocsátunk meg másnak. Észre sem vesszük, hogy magunk fölött mondunk ítéletet, amikor ezt mondjuk, de nem vagyunk hajlandóak elengedni mások velünk szemben elkövetett vétkeit. Következetességre, igazságra vágyunk.

Márpedig ennél igazságosabb nincs, mint az ószövetségi gondolkodásban megjelenő logika: szemet szemért… A fenti Ige is ezt üzeni: utunk szerint bánik velünk az Úr. És látjuk ezt ma is, amikor a természet az ember rombolására hurrikánokkal reagál, vagy amikor egy fiatalasszony a sorozatos abortusz után beteg gyermeket szül… Utunk szerint bánik velünk.

Ezt kell először megértenünk ahhoz, hogy azt is felfogjuk, Isten kegyelmes. Sola gratia. Mert az Ő kegyelme, hogy még nincs végünk… Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá