Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2017. december 22.

Velünk az Isten – 2017. december 22.

“… ossz tok el azt (a f ldet) magatok k zt s a j vev nyek k zt, akik k z ttetek lakoznak, akik k z ttetek fiakat nemzettek, s gy tarts tok ket, mint aki ott sz letett az Izr el fiai k z tt: veletek egy tt sorsvet ssel legyen r ks g k Izr el nemzets gei k z tt.” (Ez kiel 47.22)

B r kor bban a j vev nyek nem birtokolhatnak f ldet (3M z.25,23), itt arr l hallunk, kapjanak.

A j vev ny, olyan szem ly aki saj t k z ss g b l kiszakadva huzamosabb ideig m shol l nem ott ahonnan sz rmazik. Nem a rabszolga, vagy a fogoly aki akarata ellen re ker l el hazulr l, s nem is a keresked vagy tutaz , aki idegennek sz m t.

A j vev ny, a t rv ny el tt egyenl az Izrael n p nek fiaival (2.m z. 12,49 s 3.m z. 24,12), s a t rv nys rt sek rt is ugyan az a b ntet se j r mintha Izrael fiai k z l val lenne (2.m z. 12,19 s 3.m z. 24,16).

A pozit v v ltoz s s az egyenl s g a j vev nnyel szemben a t rv nyben, onnan van, hogy brah m is j vev ny volt K na nba, s Izrael fiai szint n j vev nyk nt ltek Egyiptomban.

Fontos teh t a befogad s, a m sik tiszteletben tart sa, m g ha j vev ny is. De fontos az is, hogy a m sik nem lehet istentelen s nem k vethet el semmi b nt sz monk r s n lk l. Isten igazs ga k veteli ezt meg. Rengeteg politikai vit t z rhatn nk le, ha Isten ig j t venn nk alapul s az Asr t rv ny t tartan nk be. B rki j het, de aki nem akarja s nem tartja tiszteletben Istent, az szav t s az n p t, annak pusztulnia kell.

Kar csony t j n persze ink bb esz nkbe jut a kisded J zus is aki j vev ny volt, s nem volt helye a vend gfogad h zn l. A nagy migr ci s v ls g s elutas t si hull mok k zepette neki, J zusnak mindenk pp szor tsunk helyet, s att l kezdve nem csak a dolgokat tudjuk majd helyesen megl tni s meg t lni, de t nyleg nnep nk lesz. men.

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá