Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten! – 2016. m rcius 6.
[*~ alt *]

Velünk az Isten! – 2016. m rcius 6.

“-jaj n k nk, mert v tkezt nk! Ez rt lett beteg a sz v nk, ez rt hom lyosodott meg a szem nk. A Sion hegy rt, mert elpusztult, r k k futkosnak rajta! De te, URam, r kk megmaradsz, kir lyi tr nod is nemzed kr l nemzed kre! T r ts vissza, URam, magadhoz, s visszat r nk, j tsd meg napjainkat, hogy olyanok legyenek, mint r gen!” (JerSir 5, 16b-19. 21)

Nincs olyan elkeseredett panasz, ami ebben a r vid k nyvben ne volna megfogalmazva. K ts gbeejt az a szenved s, amit a babiloniak hoztak az orsz gra. Ez a szomor hangv tel itt is folytat dik. Minden testi szenved s , nyomor s g mellett a legnagyobb lelki f jdalom a zsid ember sz m ra az volt, amikor a Sionra tekintett s ott, a templom hely n, romhalmazt l tott, amely elhagyatott helyk nt r k k barlangj v lett. Egy talmudi t rt net is err l sz l. Egy alkalommal R bb n G mliel, El z r ben z rj, J sua s Akiba rabbik felmentek Jeruzs lembe (ahol nem volt szabad zsid knak lakni)- Amikor Sion hegy hez rkeztek, megszaggatt k ruh ikat (mik nt az el volt rva, ha valaki megpillantotta a lerombolt v rost)-, s mikor el rkeztek a Templom-hegyhez, szrevettek egy r k t, amint ppen a Szentek Szentj nek hely r l szalad el. Erre mindny jan s rva fakadtak, csak Akiba nevetett. Megk rdezt k, mi rt nevet, meg visszak rdezett, ti mi rt s rtok? Ne s rjunk, amikor rva van: Az idegen, aki bel p – hal l fia (4M zes 1,54), s most ez a hely r k k tany ja? – magyar zt k t rsai Akib nak.

H t ppen ez rt nevetek – rvelt Akiba – mivel l thatjuk, hogy Isten betartotta g ret t, v tkeink miatt, b ntet sb l fel getik s felsz ntj k a V rost, gy biztosak lehet nk abban is, hogy azt az g ret t is betartja, hogy elj n a megv lt s, mik nt azt a pr f ta megj vend lte: Ezt mondja a Seregek Ura: fognak m g regemberek s regasszonyok ld g lni Jeruzs lem terein- a V ros terei megtelnek fi kkal s l nyokkal, akik v gan j tszadoznak. Ezt mondja a Seregek Ura: b r lehetetlennek t nik a megmaradt n p sz m ra, hogy ez gy lesz abban az id ben – az n sz momra nem lehetetlen-! (Zak. 8,4-6)

Mondt k neki t rsai: Akiba, megvigasztalt l benn nket!

B rmilyen neh z is egy letszakasz az ember let ben, a helyzet sohasem rem nytelen. Hi ba puszt tott k el a templomot, Isten att l m g tov bbra is jelen van s uralkodik. t senki nem tudja elpuszt tani. De ez a gondolat csak a benne b z ember sz m ra hozz f rhet . s, aki benne hisz az tudja, hogy az emberi let legnagyobb probl m ja a b n! Addig nincs lehet s g a helyzet megv ltoz s ra, am g az ember szint n el nem jut od ig, hogy kimondja: “V tkezt nk! Ez rt lett beteg a mi sz v nk.”Ezen a ponton fordul j ir nyba az ember lete. Mert addig, am g csak panaszkodni tud, m sokat hib ztatni, nos addig csak szaporodnak bajai, s m g ink bb kil t stalann v lik sz m ra minden.

A b nb n ember eljut od ig, hogy v gyakozni fog Isten ut n, a vele val k z ss gre. Ehhez vissza kell t rnie hozz , al zatban s engedelmess gben. Csakhogy ez sem megy mag t l. Istent l kell elk rni a megt r s aj nd k t is. Naponta sz ks g nk van erre. Ha gy j rsz el a te sz modra is elhozza az Asr a fel d l s napjait. K rd t erre ma is! men!

Szil gyi Bal zs,

Szatm r-L ncos

Szóljon hozzá