Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten! – 2014 január 25.

Velünk az Isten! – 2014 január 25.

1Sám. 20,33 „Akkor Saul utána dobta dárdáját, hogy általüsse őt. És megérté Jonathán, hogy atyja elvégezé, hogy megölje Dávidot.”

Napi ige: 1 Sám.20

Dávid attól tart, hogy Saul megakarja őt ölni, ezt pedig elmondja Jonathánnak, a király fiának is, aki ugyan kételkedik apja gyilkos szándékában, de mégis igyekszik azt kipuhatolni. A két barát előre megegyezik, hogy milyen módon próbálnak rájönni Saul tervére, majd azt is kitalálják hogyan fogja megtudni Dávid a király akaratát. Amikor Saul meghallotta, hogy Jonathán elengedte Dávidot Betlehembe, akkor felháborodott és már nem tudta tovább leplezni gyilkos szándékát. Szavaiból kiderül, hogy saját, illetve Jonathán királyi hatalmát félti Dávidtól. Ez a gyűlölet pedig annyira eluralkodottt rajta, hogy egy adott ponton a dárdájával majdnem kioltotta Jonathán életét.

A hatalomféltés előbb-utóbb gyűlöletet szül az emberben, a gyűlölet pedig rossz tanácsadó. Mindez a mai napi történetből is kiderül, hiszen Saul majdnem megöli tulajdon gyermekét, holott állítólag pont őt akarja védelmezni Dávidtól. Később a betlehemi gyermekgyilkosság is a hatalomféltéshez vezethető vissza, hiszen Heródes is ellenséget látott a megszületett Messiásban. Kérjük a Szentlélekistent, hogy naponta erősítsen meg minket, hogy ne vegyen erőt rajtunk semmilyen gyűlölet vagy gyilkos indulat. Ámen!

Erdei Árva István,

Szamoskóród

Szóljon hozzá