Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Várják az elsõsöket a Refiben

Várják az elsõsöket a Refiben

Március elején várják a szatmárnémeti Református Gimnáziumban induló elõkészítõ és elsõ osztályba jelentkezõ gyerekek szüleit.
Elhivatottsági iskola lévén, csakúgy, mint például a Hám János Római Katolikus Iskolaközpontban, itt sincs körzethez kötve a beiratkozás, így Szatmár megye egész területérõl beírathatják ide már az elsõ körben a gyerkõcöket.
A 2012/2013-as tanévben elõkészítõ osztályok fognak az általános iskolákban működni. Nincs ez másként a szatmárnémeti Református Gimnáziumban sem, ahol õsztõl indul be az elemi oktatás: lesz egy elõkészítõ és egy elsõ osztály is.
„Már az elsõ jelentkezésekkor – március 5-16. között – várjuk a gyermekeket az induló osztályokba. Elsõsorban református felekezethez tartozó leendõ diákokat várunk, lelkipásztori ajánlással” – tudtuk meg Szilágyi Évától, a tanintézmény vezetõjétõl. A gimnáziumban remélik ugyanakkor, hogy szép számban hozzák majd el beíratni gyermekeiket azok a szülõk is, akik a tanintézmény diákjai voltak, valamint olyan települések gyermekeit is várják, ahol megszûnt a magyar tannyelvû elemi.
És hogy milyen kritériumok alapján írathatják gyermekeiket a szülõk elõkészítõ vagy elsõ osztályba? Íme:
1. Azok a gyermekek, akik iskolakezdésig betöltik a hatodik életévüket (2005. szeptember 1. – 2006. augusztus 31. között születtek), a szülõ az iskola-elõkészítõ óvodai nagycsoport helyett az iskolákban induló elõkészítõ osztályokba írathatják, vagy pedig a már megszokott elsõ osztályba.
2. Azoknak a gyermekeknek a szülei pedig, akik az iskolakezdés után töltik be a hatodik évüket (2006. szeptember 1. – december 31. között születtek), kérvényezhetik, hogy vegyék fel gyermeküket az elõkészítõ osztályba. De maradhatnak az óvodában is, és abban az esetben a 2013-as tanévtõl kezdik majd el az elõkészítõ osztályt.
3. A hét éven felüli gyerekeket, akik 2005. szeptember elseje elõtt születtek viszont csak elsõ osztályba lehet beíratni.
Mint megtudtuk, a feltételek adottak a Református Gimnáziumban az elemi beindításához, az osztályokban pedig olyan pedagógusok oktatják majd a gyerekeket, akik, a törvénynek megfelelõen képesítettek az elemi oktatásban való oktatásra.
Az elõkészítõ év számára pedig olyan tantermet alakítanak ki, amelyik a gyermekek korosztályának megfelelően lesz berendezve úgy, hogy elősegítse a játékos tanulást és az I. osztályra való felkészülést. Az osztály pihenősarokkal is rendelkezni fog, de minden olyan erõforrást felhasználnak, amivel a megfelelõ körülményeket biztosítani tudják.
B. Krisztina (www.hirlap.ro)

 

Szóljon hozzá