Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Válaszd a Refit!

Válaszd a Refit!

A GIMNÁZIUM MÚLTJA

Az emberi értékvilág átörökítésében meghatározó fontosságú intézmények közé sorolható a mindenkori iskola, a szerteágazó ismeretek, tudás, tapasztalatszerzés gazdag tárháza, a megértés és önmegértés lehetõségének záloga.

Szatmár városának iskolái között meghatározó helyett töltött és tölt be a Református Gimnázium.

Az intézmény születése a reformáció korára,   az 1530-40 közötti évekre tehető. A XVI. század közepén megalakult iskola a jól szervezett  iskolák közé taratozott, felvirágoztatásában nagy szerepet játszott Milotai Nyilas István  szatmári református lelkész (1607-1618).  Az intézményt az egyház és a város mellett  olyan nagynevű erdélyi fejedelmek is támogatták, mint Bocskay, Rákóczi és Bethlen Gábor. Az évszázadok történelmi változásai hol megpróbáltatásokkal teli évtizedeket, hol nyugodt békés fejlődést hoztak az intézmény életébe.

1948-ban bekövetkezett az intézmény államosítása.

A Szatmárnémeti Református Gimnázium újraindítására 1991-ben, 43 évi kényszerszünet után nyílt történelmi lehetõség. Az 1989-es decemberi eseményeket követõen lehetõvé vált az erdélyi felekezeti oktatás évszázados hagyományainak felélesztése.


A GIMNÁZIUM JELENE

A Reményik  Sándor-i „templom és iskola” megtartó közegében tudást és hitet építő sokrétű tevékenység zajlik intézményünkben. A protestantizmus nemzeti hagyományokra építő értékőrzése és minden új iránti nyitottsága együttesen jellemzi az itt folyó lelki és szellemi munkát. Elsősorban nem pusztán a ma divatos „elitképzésre”, hanem a tehetséggondozás mellett a hátrányos szociális és intellektuális közegben élő ifjúság fölemelésére és segítésére is nagy gondot fordít. Fölvállalja a vidék és a szórványban élő magyar fiatalok képzését, és olyan tudással, hittel és erkölcsi tartással való fölvértezését,  amely a szekularizálódó és globalizálódó Európában biztos iránytű.

Jelenleg  500-nál is több diákja, 40 tanára, iskolalelkésze és kollégiumi nevelője van intézményünknek. Óvoda, elemi iskolai, általános iskolai, középiskolai, és posztliceális tagozat működik az iskola falai között. Több mint 19.000 kötetes könyvtár, korszerű számítógépes laboratóriumok, tornaterem, és oktatási segédeszközökkel ellátott tantermek várják és fogadják az itt tanulni vágyókat. Iskolánknak jól működő ösztöndíjrendszere van, mely egyrészt tanolmányi, másrészt szociális jellegű. Gimnáziumunk minden harmadik tanulója részesül valamilyen támogatásban. Számos iskolai és iskolán kívüli rendezvény, verseny, találkozó egészíti ki az oktatási folyamatot.

A középiskolai nappali tagozat három különböző szakirányú képzést kínál, évente egy teológiai, egy filológiai és egy matematika-informatika profilú IX. osztály indul, a posztliceális tagozat pedig  középszintű könyvelői képzést biztosít. Az általános iskolai V. osztály egyrészt a szórványban élő s otthon anyanyelven tanulni nem tudó kisdiákokat várja, másrészt helyet biztosít a város elemi iskoláiból ide vágyó gyeremekek számára is. Az otthontól elszakadó kisdiákok beilleszkedését és felzárkóztatását református kollégiumi nevelő segíti. Isten segitségével 2012-ben elindul az óvoda 20 gyermekkel, az előkészítő osztály 25 tanulóval, illetve az első osztály 25 diákkal. A Láncos templom harangja heti két alkalommal hívja reggeli áhítatra a diákokat és tanárokat. A lélek csendjét és békéjét nemcsak az istentiszteleti alkalmak, hanem az iskolában folyó lelkigondozói beszélgetések is igyekeznek biztosítani. E többlet, reményeink szerint olyan keresztyén értékszemléletet és magatartást nyújt, melyben érvényesül a közösség megtartásának, a család szentségének, a személyes egymásrafigyelésnek krisztusi parancsa.


Hasznos tudnivalók

A  2012 – 2013-as tanévben a következő osztályokat indítja a gimnázium:

 • Óvoda – 20 hely
 • Előkészítő tagozat: – 25 hely
 • I. osztály: – 25 hely
 • V. osztály – 30 hely
 • IX. Teológia profil* – 28 hely
 • IX. Filológia profil – 28  hely
 • IX. Matematika-informatika –28 hely
 • I . évfolyam-posztliceális képzés – 28 hely

*- a teológia profilra jelentkezőknek vallási elővizsgát kell tenniük. Jelentkezni lehet: 2012. május 28. és 30. között.

Bővebb felvilágosítást  az iskola titkárságán lehet igényelni.

Címünk:

Liceul Teologic Reformat

Satu Mare,Piaţa J.Calvin  nr. 2

Tel: 0261/710635

Honlap: http://reformatusgimnazium.ro

3 hozzászólás

 1. Hát én biztos nem választanám..tudod..én szeretném vinni valamire..Nameg..nem azért, de mi a neve? Refi? Ennyi? Ha megkérdezik, hova jársz, mit mondjak? A refibe? Nem röhögtetem magam. De hallod..az az eskü amit letesztek év elején az nagyon cucc.
  Igaz, hogy nem mindegyik tud helyesen írni meg olvasni az eskütevők közül, de ők felteszik életüket a tudomány oltárára. Király..meg vagyok nyugodva.. Pfffff!

  Jaj..köszi.. Jót röhögtem rajtatok.
  Megyek..bocsi.. tudod én tényleg szeretnék valami hasznosat csinálni.

  És te..ha valaki olvassa ezt..legyen eszed..menj egy iskolába, ne a refibe.
  Na tényleg sietek. Majd még írok.
  Puszi

  Sanyi

 2. Ez is egy vélemény. Elfogadjuk! Én viszont elmondhatom: jó volt Refisnek lenni és bárkinek ajánlom szeretettel.
  Ajánlom mindenkinek, aki nem csupán boldogulni akar, hanem boldog akar lenni.

 3. Szatmarnemeti Reformatus Gimnazium a becses neve a sulinak, ahogy az a fenti szovegben is olvashato:)…es igenis ez egy szuper suli, mert itt tanar es osztalytars egyarant baratsagos, jo a hangulat ugy a tanorakon mint a szunetkeben, es ami meg fontos itt nincs kikozosites ahogy azt sok mas iskolakrol hallottam.
  Refis voltam es legbelul meg most is annak erzem magam, sok mindent adott nekem ez az iskola, es olyan dolgokra is megtanitott ami egy tankonyvben sincs benne.
  Szerintem az teves felfogas, hogy ha refis voltal nem viheted sokra…es alaptalan.

  Szivbol ajanlom mindenkinek a Refit, ahol egy olyan kozossegben tanulhat, amit biztosan nem fog elfelejteni, ahol mindenki baratsagos es segitokesz. Eletunk egyik legfontosabb szakasza a gimnazium, mivel ezekben az evekben alakitjuk ki azt a barati tarsasagot, ami talan eletunk vegeig kiserni fog, es nem mindegy, hogy milyen emberek fognak korulvenni minket a kesobbiekben. Orulok, hogy Refis lehettem es , hogy olyan olyan tanaroktol tanulhattam, akik odafigyeltek a diakokra, akiktol megertest is kaptunk nem csak szidast, akik kello keppen szigoruak voltak es megprobaltak atnyujtani nekunk azt a tudast, amivel kilephetunk a nagy betus eletbe.

  Velemenyem szerint a Refi egy irto jo suli es tiszta szivbol ajanlom mindenkinek, azoknak fokent akik boldogulni szeretnenek az eletben, mert ez az a hely ahol biztosan megkapod hozza a kezdo lokest!

Szóljon hozzá