Kezdőlap / jegyzet / V GYTELJES T S
[*~ alt *]

V GYTELJES T S

szeretet“Mi az, mi embert boldogg tehetne? – tette fel a k rd st V r smarty Mih ly: A mereng h z c m vers ben. r k s k rd s az emberi letben: ki a boldog ember s hogyan v lhatunk azz ? Mi boldog t, s hogyan boldogulunk?

K t sz ls s g k z tt bolyong az emberi v gy: a “kincs, h r, gy ny r” s a “sz v r m” fogalmai k z tt, ezek hat rozz k meg az emberek identit s t is. A “v gyteljes t s” h tk znapjait lj k, ez az letm d puszt t hat ssal van az emberi k tel kekre. A legt bb ember az jabb s jabb cs csteljes tm nyek miatt nem tud k t dni, rzi, hogy t lhajszolt, romlik az eg szs ge, testi s lelki zavarok nehez tik az let t, de nem tud meg llni, mert nem akar lemaradni m sokt l, nem akarja elhinni, hogy az er s h tsz l olyan ir nyba sororja, amerre nincs kik t . Nagyon sok ember olyan fontos letc lokr l is lemond mint a biztons g, a szeretet, a valahova tartoz s. Szakemberek ltal v gzett kutat sok kimutatj k, hogy a boldogs g megkeres s hez, annak megtal l s hoz val hajlam egy tt n a gyerekkel, a hajlam nagyobb r sz t a sz l kt l r k li s a sz l kt l tanulja meg a mindennapok sor n. Minden emberben ott van a boldogs g ir nti v gy, ott vannak annak lehet s gei is, hogy ezek a v gyak melyik ir nyba tol dnak el, azt nagy r szben a sz l i p lda hat rozza meg. A mai liberaliz l d , Istentelenn v l vil gban a legsz ks gesebb elfogadni azt az r k s szab lyt, hogy az ember t rsas l ny, az emberek egym sra vannak utalva, az egym srautalts g pedig legegyszer bben s legnyilv nval bban a csal dban rezhet .

Gary Chapman, amerikai r a kapcsolatainkban gyakorolt szeretetnyelvet t kateg ri ba sorolta: b tor t szavak, egy tt t lt tt id , aj nd kok, sz vess gek s testi rint s. Nem szerepel a “kincs, h r, gy ny r”, nem c l a “v gyteljes t s”, a boldogs gkeres s tere sokkal letk zelibb, sokkal el rhet bb.

Elek Gy rgy

Szóljon hozzá