Ünnepvárás hálatelt énekekkel

„Venite adoremus, ó jöjetek imádjuk.” – szólt a biztatás énekszóban. Tavaly elmaradt, idén azonban sikerült megszervezni Szatmárnémeti városának egyik legkedveltebb és legnépszerűbb adventi koncertjét a Székesegyházban.

Vasárnap este 19 órától tizenharmadik alkalommal örvendeztették meg az ún. nagytemplomban a szatmáriakat a Higyed Gyöngyi karnagy által vezényelt kórusok. A lelkészkórus megkevesbedve ugyan, de Bel Canto Kamarakórus néven annál lelkesebben énekeltek szép, Istent dicsérő énekeket. Gazdagodott is a csapat, ugyanis ökumenikus jelleggel az ortodox vallású Chovari Cipriannal, az Aurel Popp Liceum énektanára is csatlakozott a kórushoz, aki szólót is énekelt. A Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyöngyszem Gyermekkórusának gyönyörű énekei is örvendeztettek. Balaskó Balázs az Aurel Popp Liceum zongoratanára, Székely Alpár a Dinu Lipatti Filharmónia hegedűművésze, valamint a Fourever kvartett is gyönyörködtetett: melynek összetétele: Kovács Emőke a Dinu Lipatti Filharmónia Igazgatója, hegedűművész és társai: Mija Mihalca Alina, Budean Dávid, Cătună Dan, mindhárman a vonós hangszerek kiváló művészei.

Higyed János Szatmár-kültelki lelkipásztor megköszönte a kórustagok, gyermekek és felnőttek kitartó munkáját, ugyanakkor Higyed Gyöngyi tanárnönek áldozatos szolgálatát, aki a kórusok felkészítője és az est karnagya volt. Háláját fejezte ki a házigazda püspök és plébános befogadó szeretetéért.

Advent időszakában Szatmár megye két megújult neves templomában is énekelhettek a kórusok, hiszem elmúlt héten az ákosi műémléktemplom is befogadta a szolgálatot.

Hársfalvi Ottó általános helynök, főesperes házigazda plébánosként köszöntöte a kórusokat és a gyülekezetet örömmel az öröm vasárnapján.

„A szeretet ünnepére, készül minden lélek. Három gyertya lángja fénylik, s hálatelt az ének.” – fémjelezték az estét Aranyosi Ervin költő szavai. A megtelt templom gyülekezete talán azt is érezhette, hogy vége van a vírusos időszaknak. Arra azonban mindenképpen bátoritást kaptak, hogy ebben a nehéz helyzetben kitartsanak, és minden bizonnyal ezáltal még áldásosabb ünnepvárásban lehet részük.

Vélemény, hozzászólás?