Kezdőlap / Református hírek / Újra kitavaszodott Gencsen

Újra kitavaszodott Gencsen

Forrás: Harangszó

Március elejétől új lelkipásztor érkezett Gencsre Gál Sándor személyében. A tiszteletes nős, két óvodáskorú gyermek édesapja. Nem kis kihívás elé nézett mikor úgy döntött, hogy itt folytatja szolgálatát.

Hol szolgált eddig a tiszteletes úr?

A teológiai tanulmányok után segédlelkészként Nagybányára kerültem. Ott egy évig szolgáltam, majd azt követően Érszakácsiban folytattam az Isten által rám bízott munkát. Amikor oda kerültem elég sok kihívásnak néztem elébe, mert meg kellett szerezni a gyülekezet bizalmát. Az azelőtti lelkészek sajnos rövidebb-hosszabb idő után mind kénytelenek voltak elmenni. Másrészt vissza kellett szerezni az egyház földjeit, erdőjét és három ingatlanját. A gyülekezetben végzett szolgálatom idején ezeket sikerült mind visszakapjuk, sőt felújítottuk a templomot és a parókiát. 

Miért döntött a váltás mellett?
Egyrészt azért, mert a gencsiek felkeresetek és ők voltak azok, akik meghívtak, nem én akartam mindenképp ide kerülni. Másrészt pedig úgy éreztem, hogy Érszakácsiban, amit tudtam mindent megtettem és befejezettnek láttam az ott végzett munkámat. Gencs számomra egy újabb kihívás, ami előtt bátran állok.

Milyen céljai vannak az új gyülekezetben?
A legfontosabbnak itt is a gyülekezet bizalmának a megszerzését látom, a béke és rend megteremtését. Ezt követően jön majd a többi teendő. Egyelőre még csak ismerkedem a gyülekezettel és szemlélődöm. Sok intelligens embert ismertem már meg a településen, akikkel jól megértjük egymást. A presbitériummal előrelátásom szerint kitűnően lehet majd dolgozni, a korábbi hamis sztereotípiával ellentétben alázatos és jólelkű embereknek ismertem meg őket.

Tart-e valami gátló tényezőtől a munkája során?
Nem

Erre az évre milyen beruházásokat terveznek?
A presbitériummal úgy beszéltük meg, hogy folyó évben a templom belsejét fogjuk átfesteni. Az érkávási önkormányzat erre a célra 9000 lejt szavazott meg. Ebből az összegből kívánjuk fedezni a munkálatokat. A jövőben pedig igyekszünk visszaszerezni két egyházi ingatlant és 37 ha földterületet.
Sebestyén Elek
http://reformatus.lapunk.hu/

 

Szóljon hozzá