Kezdőlap / jegyzet / T megt rsadalom – t rsas let
[*~ alt *]

T megt rsadalom – t rsas let

marcius-15-qprSzociol gusok, t rsadalomtud sok, de m s tudom ny gak k pvisel i is pr b lj k meghat rozni, hogy milyen jelz vel, jelz kkel lehetne illetni a mai t rsadalmat.

Legt bben azzal a meghat roz ssal rtenek egyet, hogy: t megt rsadalom. Sokat lehetne vitatkozni azon, hogy a t megt rsadalomnak milyen el nyei s h tr nyai vannak, de a t rsadalom l nyeg n aligha lehetne v ltoztatni azzal, hogy egyik vagy m sik oldalra billenne a m rleg, hiszen gysem lehetne szab lyt alkotni abb l, hogy mi a j s mi a rossz. rdemes viszont odafigyelni arra, hogy az rtelmesebb emberek kezdik felismerni, hogy a t meg r szek nt, csup n eszk zk nt lnek – valakinek vagy valakinek az eszk zek nt -, ez rt keresik a t rsat, a szem lyes kapcsolatot, hogy megpr b ljanak nmaguk rt s t rsuk rt lni. Egy olyan gondolkod sm d kezd kialakulni, amelyik arra p l, hogy nem a vil g rt kell lni, hanem nmagunk rt, s ha a csal di k z ss gekben a csal dtagok j l rzik magukat, akkor a vil g is jobb lesz.

A nagy k rd s az, hogy a t megt rsadalomba beilleszkedett, a t megt rsadalom szok sait mag ra lt ember, hogyan tal lja meg a t rsat – ak r abban a szem lyben is, aki addig is mellette volt, de egyfajta elhideg l s jellemezte ket -, akivel olyan szem lyes kapcsolatot tud kialak tani, melyen bel l lhet v v lnak azok az rt kek, amelyek a t megt rsadalomban h tt rbe szorulnak.

Ez akkor val sulhat meg k t ember let ben, amikor a szerelem szeretett rlel dik. Amikor m r nem vakon szeretnek, hanem tudatosan. Amikor nem az lmok, hanem a val s g vez rli ket. Amikor m r gy fogadj k el egym st amilyenek. Amikor a probl m kra a leggyorsabb id alatt tudnak megold sokat tal lni. Ha egyre t bb ilyen ember tal l egym sra vagy jra egym sra tal l, a vil g is jobb lesz.

Elek Gy rg

Szóljon hozzá