Kezdőlap / Gondolatok / Szabályok…

Szabályok…

Volt egyszer egy óriási hajó, utasokat szállított a tengeren. Egyszer az egyik kíváncsiskodó utas kihajolt, átesett  a korláton és belepottyant a vízbe. Az utasok észrevették, s kiabálni kezdtek: hozzanak mentőövet, csónakot, mert valahogy ki kellene halászni a szerencsétlent. A mentőöv a hajó oldalához volt lakatolva. Az utasok le akarták verni a lakatot, hiszen egy emberéletről volt szó.  Az egyik tengerész megállította őket, mert a szabályzat szerint csak a kapitány nyithatja ki a lakatot, senki más. Az ember feje már csak kis apró pontként látszott a hullámok között, s a hajó egyre távolodott… . Egyesek a csónakot akarták leengedni, de azon is lakat volt.
-Nem lehet hozzányúlni a lakathoz!- állta el az utat az egyik nagydarab matróz.- Keressék meg a kapitányt, nyissa ki! Ez a szabály!
-Megfullad az az ember!- kiabáltak az utasok. A bátrabbak nekivetkőztek s be akartak ugrani, de megtorpantak, mert közben ránéztek a lalakatolt csónakra.- Hátha nem kerül elő idejében a kapitány- gondolták, s mégsem ugrottak.
Az utasok és legénység két csoportra szakadt, s vitatkozni kezdtek arról, hogy a szabály az szabály, ha áthágják, azért büntetés jár…..egyesek le akarták törni a lakatot, mások keresték a kapitányt, s futkorásztak össze vissza, de senki nem tett semmit.
Az ember feje már nem látszott a messzeségben….. .

Szóljon hozzá