Önfeledt öröm

Ha csak időm van rá, akkor is, ha furcsa időszakban van, adventben, nézem a katari világbajnokság meccseit. Bár korrupció miatt sok minden beárnyékolja az eseményt, de a foci az foci.

Vannak kedvenc csapataim, drukkolok is néha egy-egy csapatnak, de nem tudom nem keresztyén szemmel nézni, és nem is akarom. Örülök, amikor egy játékos megvallja a hitét, akár úgy, hogy égre emeli gólja után kezeit, vagy éppen úgy, hogy egy interjú során beszél arról, hogy milyen fontos neki a hite. Most azonban nem egy ilyen idézetet hozok ide, hanem egy jelenetet, ami engem megragadott, és hiszem, hogy Isten is tanitani akar vele.

A csoportmeccsek utolsó körében Kamerun labdarúgó csapatának válogatottjában egy bizonyos Aboubakar nevezetű játékos megmosolyogtató dolgot tett. Tudta, hogy nem fog már továbbjutni a csapata, de hát mégicsak Brazília volt az ellenfél, minden megtettek a győzelemért. Ami össze is jött. Megnevezett hősünk az utolsó percekben meglőtte élete gólját, amivel legyőzték a rekordvilágbajnokot. Önfeledt örömében a gólja után levette a mezét és a szurkolóik felé indulva ünnepelni kezdett. Nem szokott ezzel baj lenni, sárga lap jár érte, de valamikor belefér. Itt azonban ez már nem fért bele, mert a mérkőzés során már összeszedett egy sárgát. Tehát könyörtelenül jött is a piros. Mosoly kíséretében Ismail Elfath az amerikai bíró kiállította a focistát. Kicsivel hamarabb ment zuhanyozni.

A felnőttkor az önfeledt öröm hiánya? Nem hiszem, és nem is akarom ezt hinni. Annyira be vagyunk feszülve mindennapi munkánkba, gondunkba, hogy nem merünk már örülni. Még mindig sokan felkapják a fejüket, ha ezt a gondolatot hallják templomban, vagy olvassák egy keresztyén honlapon, pedig nem kellene ennek így lennie. Isten tényleg azt akarja, hogy boldogok legyünk, nem mindig önfeledten, de ha úgy jön, akkor úgy is.

Mikor táncoltál utoljára? Konyhában is lehet, jó zenét hallgathat a szomszéd is. Mikor ugráltál utoljára? Akár a gyermekeiddel. Nagyobb ajándék lenne nekik minden Mikulásnál. Mikor nevettél utójára? Akár önfeledten is? Rég? Noh! Akkor itt van most ennek is az ideje…

Igen, néha a piros lap jár érte. Nem fog sikerülni minden, de a piros lap nem a kárhozat jele. Vannak következmények, amiket a helyén kell kezelni, sem felfújni nem kell, sem bagatellizálni. Ha tökéletes vagy (legalábbis ezt gondolod magadról) és nem vagy boldog, mit érsz vele?

Még a Bíró is mosolyog! A piros lap jár ugyan, mert mindennek van következménye, de nekem olyan Istenem van, akinek van humorérzéke, és a legnagyobb jóindulattal és szeretettel néz rám. Csak ez a szeretet tud megváltoztatni. Ha boldog vagy, akár önfeledten is boldog és ez neked jó, ugyanakkor senkinek és semminek nem ártasz vele, hiszem, hogy Isten veled örül.

Isten nevet, ezért is nevét dicsérem.

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Vélemény, hozzászólás?