Kezdőlap / Harangszó Rádió / Nevelni, ápolni és megtartani a kórusokkal

Nevelni, ápolni és megtartani a kórusokkal

Vasárnap a Németi templomban Mészáros János Elek koncertjére ráhangolódásul meghallgathatjuk a Szatmári Református Egyházmegye Gimnáziumának Gyermekkórusa és Lelkipásztorkórusa szolgálatát.

Mindkét kórus 2008 novemberében, Higyed Gyöngyi ének-vallástanár, kántor vezetésével alakult meg. A Gimnázium Gyermekkórusát V.-VIII. osztályos diákok alkotják. A Gyermekkórus 40 tagot számlál. A Lelkipásztor kórust 12 lelkipásztor és a hozzájuk csatlakozó női szólamok alkotják. A női szólamokban pedagógusok, egyháztagok, lelkipásztor feleségek énekelnek. A vegyeskar 28 tagot számlál. A kórusok összetétele ökumenikus jellegű.

A lelkes, odaadó, kitartó munka eredményeként számos feledhetetlen élményt szereztek a kórusok közös fellépéseik kapcsán. A két kórust Higyed Gyöngyi szakmai vezetése hangolja össze és ad egy különlges hangzás-varázst. Az így együtt éneklő felnőtt és gyermekkórus kivételes és maradandó élményt teremt.

Az előadott klasszikus egyházi és világi művek azaz a repertoár szakmai hozzáértésről tanuskodik. A Kórusok mottója: „Jertek áldjuk Istent, zengjünk szép zsoltárt!” A Kórusok jelentősebb fellépései: Szatmár-Székesegyház: Karácsonyi Koncert, Kórustalálkozó, Őszi Témakoncert, Kolozsvár-Kétágu ref. templom- Adventi koncert, Budapest-Kálvin téri ref.templom, VII.Református Zenei Fesztivál Zárókoncert, Nyíregyháza Evangélikus Nagytemplom: „Őaz Úr, Ő a Király” tematikus koncert. Aratófesztiválok, Reformátusok régiós találkozói. Nemzeti és egyházi ünnepek, meghívások. A Kórusok célja: Nevelni, ápolni és megtartani egyházi, népi, nemzeti zenei kultúránkat.

Szóljon hozzá