Kezdőlap / Napi Ige / Napi Ige, 2013 július 17.

Napi Ige, 2013 július 17.

„Úgy van Uram, de hiszen az ebek is esznek az asztal alatt a gyermekek morzsalékaiból.” Mk 7,28

Jézus egyik ördögűzésséről olvashatunk a mára kijelölt szakaszban. Tírus és Sidon vidékére érkezik meg Jézus, és ottlétét titokban akarja tartani, viszont ez nem sikerül neki. Egy síro-fenicziai származásu asszony keresi fel egyik problémájával. Nem kimondottan neki van szüksége segítségre, hanem a lányának. Több akadályt is le kellett küzdjön ez az édesanya, ahhoz, hogy gyermeke megtisztuljon:

Egyfelől azt, hogy tudatosítania kellett magában, hogy pogány volta ellenére, nem biztos, hogy Jézus segíteni fog rajta, hiszen a saját népe körében is sokan szorultak az Ő segítségére. Annak ellenére, hogy tudta ezt, összeszedte minden erejét és Jézus elé állt. Számunkra mennyire kézen fogható lenne Jézus segítsége, de oly gyakran nincs meg bennünk ez a kellő erő, és tudás, hogy Ő képes életünk gondjait megoldani, s maradunk a problémáinkkal. Nem fog eltaszítani Magától, hanem segíteni akar!

Másfelől Jézus nagyon kemény szavakkal illeti: ebnek nevezi. Gondoljuk csak végig mennyire rosszul esne nekünk is az, ha valaik azt mondaná nekünk, hogy semmirekellő kutyák vagyunk. Úgy gondolom, hogy nagy dühvel a szívünkbe el is fordulnánk attól az embertől: engem senki ne nevezzen így. E mellé meg az is társul, hogy Jézus azt mondja, hogy az Ő kegyelméből először a fiaknak kell megelégítettni. Tehát ha jut abból, ha marad ideje, akkor esetleg figyel rá is. Másodiknak lenni senki sem szeret, főleg úgy, hogy kemény szavakkal illet bennünket valami. De vannak élethelyzetek, amikor ezt a második helyet is el kell fogadni, ahhoz, hogy segítséget kapjunk.

De ennek az elfogadása, hogy igen vannak ilyen élethelyzetek, melyeket át kell élni a tisztulás és gyógyulás érdekében, megmutatja a valódi hitünket. Érdemesek vagyunk-e a kegyelemre? Ez az édesanya Jézus szavai miatt nem fut el, nem megy el szomorúan, hanem azt mondja, hogy az ebek is esznek az asztal alatt a gyermekek morzsalékaiból. Nem kell neki minden, hanem elég számára a morzsa is. Megelégszik azzal is. Úgy megtanulhatnánk ez a lelki tartást ettől az asszonytól, hogy lehet, hogy keresetlen szavakkal illetnek minket, sőt talán maga Jézus is „belegázol” érzéseinkbe, de ha elfutunk, akkor hitünk gyengeségéről teszünk bizonyságot. A számunkra kellemetlen dolgokkal is nézzünk szembe, mert lehet pont az által méri le hitünket Jézus.

Ez az édesanya pogány létére hitéről tett bizonyságot. Nem ismerte addig Jézust személyese, csak hallhatott róla. Mennyire jó nekünk fiaknak, akiket naponta meg akar elégíteni az Úr, hogy ismerhetjük Őt. Használjuk ki az alkalmat a mai napon is, hogy jobban megismerjük Krisztus szeretetét, és erősítsük hitünket Szentlelke által továbbra is. Ámen

Kovács Mátyás Péter, lkp.

Szóljon hozzá